16.3.06

Etiikan jatkokysymykset 3

Viimeinen eettisistä kysymyksistä, jotka ovat askarruttaneet minua näinä päivinä, on se, johon törmää varsin usein. Käsittelen sen varsin lyhyesti lausuen lähinnä julki vain ihmetykseni, koska kysymys sivuaa ykköskysymystäni.

Mitä väliä sillä on, mitä joku netissä kirjoittaa?

Tämän kysymyksen kohdalla minua askarruttaa se ajatus, miten kepeästi ihmiset antavat kallista aikaansa pois. Haluaisin siis kysyä, miksi joku kuluttaa aikaansa täällä lukien ja kirjoittaen kirjoituksia, joihin ei usko? Minä ainakin keksisin parempaa tekemistä.

Ja toinen näkökulma: miksi virtuaalia pidetään erillissaarekkeena, jota ei voi eikä pidä kammitsoida laein eikä asetuksin? Millä tavalla virtuaali saa ihmisessä aikaan sellaista positiivisuutta ja hyviä asioita, jotka toimivat itseohjautuvasti? Ja lopuksi: eikö samanlainen rajaton luottamus ihmiseen tulisi vallita myös reaalissa, että ei olisi lakeja ja asetuksia?

5 Comments:

At 17/3/06 15:10, Blogger Iines said...

Ah, tänään minä ymmärrän niin paljon enemmän kaikesta kuin eilen.

 
At 17/3/06 22:15, Anonymous Anonyymi said...

Ja toinen näkökulma: miksi virtuaalia pidetään erillissaarekkeena, jota ei voi eikä pidä kammitsoida laein eikä asetuksin?

Koska kirjoittamisen laki on sananvapaus.

 
At 18/3/06 09:33, Blogger Iines said...

jtb,

mutta onhan puhumisenkin laki sananvapaus.

Kuitenkin puhuminen on kammitsoitu laein. Emme voi solvata ja herjata toista perusteettomasti joutumatta sanoistamme lailliseen vastuuseen. Emme voi myöskään reaalissa kirjoittaa mitä tahansa, mutta virtuaalissa voimme, jos tunnemme siihen kutsumusta.

Kysyn edelleen, millä tavalla virtuaali on erillissaareke, jossa ihmisen hyvä toteutuu itseohjautuvasti? Ja miksi se ei toteudu reaalissa? Mikä ero?

 
At 18/3/06 10:44, Anonymous Anonyymi said...

Kysyn edelleen, millä tavalla virtuaali on erillissaareke, jossa ihmisen hyvä toteutuu itseohjautuvasti? Ja miksi se ei toteudu reaalissa? Mikä ero?

Ei virtuaali mikään ulossulkeva alue ole. Samat lait täällä pätevät, vaikka pahanteosta kiinnijäämisen riski tuntuu vähäisemmältä.

 
At 18/3/06 11:50, Blogger Iines said...

No silloinhan ne eivät päde!

Juuri tuo, että on avoimia takaportteja, voi tehdä virtuaalista viidakon, jossa tulee ruumiita, eikä kukaan joudu vastuuseen.

Merkitystä on silläkin, että ihmisen pahuus korostuu virtuaalissa enemmän kuin reaalissa.

 

Lähetä kommentti

<< Home