28.12.06

Ähkypostaus

Kun nyt Blogistanissa tuntuu vallitsevan yleinen jouluähky eikä keskustelu oikein kulje, pannaan tähän yksi henkilökohtainen höpötyspostaus, johon ei tarvitse reagoida puoleen eikä toiseen, ellei jaksa.

Tulin hankkineeksi 8,6 kilon kinkun, vaikka oli vain pari jouluvierasta. Se täyttää edelleen jenkkikaappini yhden hyllyn kokonaan, ja tulevien päivien ateriaongelmia ei ole. Se vaan, että sinappi taitaa loppua ennen kuin kinkku, joten uusi tuubi on ostettava, vaikka sinappituubi uhkaa sitten vanheta, koska se kestää meikäläisellä parhaimmillaan pari vuotta. En nimittäin syö ollenkaan makkaraa, en pötköä, en leikettä, ja tarvitsen sinappia lähinnä salaattikastikkeen maustamiseen. Olen inhonnut makkaraa niin kauan kuin muistan, koska yhdistin nakkimakkarat lapsena sormiin. Kieltäydyin ehdottomasti syömästä sormia samassa yhteydessä kun kieltäydyin juomasta lehmänmaitoa, eikä niitä saanut millään ilveellä kurkustani alas.

Tahtoisin jo keventää ruokavaliotani ja aloittaa nälkäkuurin päästäkseni vihdoin ensi kesäksi ihannemittoihini. Olen liimannut huoneentaulukseni punapukuisen naisen kuvan, joka sauvoo hymyillen ja hyvin hoikkana punaisilla kävelysauvoilla kohti kevättä. Sellainen aion olla ennen kuin rantakausi koittaa. Muutenkin mielen valtaa kaikkinainen uudistuminen näin valon ajan kynnyksellä, pimeän väistyessä. Pitää pitää huolta itsestään kaikin puolin, terveydestä, ulkonäöstä, hengen ja sielun tilasta ravitsemalla niitä oikein ja runsaasti, ruumiin sijasta.

Aloitin habitusmuokkauksen eilen käymällä silmälääkärissä uudistamassa lasini, koska en näe mm. lukea kehnosti luettavuusvaatimukset täyttäviä blogeja, joita on aivan liikaa. Olen usein kummastellut, miksi kirjoittajat eivät ota huomioon lukijoita tehdessään blogien visuaalisia pohjia. Lähes kaikissa blogeissa kirjaimet hukkuvat sameanvärisiin kirjaimia syöviin pohjien väreihin. Tai sitten kuvitellaan, että musta tausta valkoisten kirjainten pohjalla on tyylikäs. Tai pidetään normaalikokoista kirjasinta (eli aanelosella kirjasinkoko 12) selkokielisyyttä vaativille idiooteille suunnattuna.

Miksi kummassa muurahaisenpisun kokoinen fonttilaji on muka kaunista? Ja kun sen vielä yhdistää värilliselle pohjalle, tehdään kyllä karhunpalvelus lukijalle, oli näkö mikä tahansa. Oma lukunäköni ei ole kovin huono, vaan pikemmin normaalia parempi ikäiselleni - silmälääkäri kehui lisäksi valkoisia mykiöitäni ja terveitä silmänpohjiani, ja silti en näe näitä blogien pikkupränttejä siristämättä silmiäni. Harmi, sillä moni tällainen blogi kiinnostaisi enemmänkin. Jätän nämä kuitenkin suosiolla, koska kirjoittajakaan ei välitä lukijoiden parhaasta, vaan pitää tärkeämpänä omaa esteettistä nautintoaan.

Eilisen päivän kuljin siis mustuaiset laajentuneina silmälääkärin tiputtamista silmätipoista ja nautin kaikista joulun valoista ja tuikuista, joita kaupunki ja koti on täynnä. Ne näkyivät nimittäin monisakaraisen tähtikuvion sisällä lähes iltaan saakka, ikään kuin sädekehä olisi ympyröinyt jokaista liekkiä ja tuikkua. Ylimaallisen kaunista! Kunpa olisin saanut kuvattua sen, mitä näin. Yllä olevan Paul Kleen maalauksen tähdet kuvaavat aika hyvin sen, miten näin kaikki valot. Oikein harmitti, kun tippojen vaikutus illalla lakkasi.

(Maalaus Paul Klee)

24 Comments:

At 28/12/06 20:02, Blogger Iines said...

Palin zon, on kai tämä vähän isompaa kuin ne pikkuiset arialit, jotka nyt ovat niin trendikkäitä?

Käytän keskikokoista Georgiaa, ja olen kyllä koettanut seuraavaa kokoa, joka on iso, ja se on todella sitten HUG eli se huutaa ja on jättikokoinen ja lihavoidun näköinen! Siis sitä ei yksinkertaisesti voi käyttää tässä blogipohjassa, joka on valmis Bloggerin pohja (minimum), omin värimuunnoksin vain.

Suunnittelen uuden blogin luomista, koska en saa tähän beta-versiota. En vain tiedä, miten voin hylätä tämän blogin menettämättä tilaajia, jotka eivät ehkä seuraa perässä, kun bloggaaja perustaa uuden blogin.

 
At 28/12/06 21:06, Anonymous Anonyymi said...

Mä olen myös haaveillut oman sivupohjan luomisesta, mutta en ole siihen vielä läheskään valmis. Hyviä pohjia on onneksi tarjolla, kun haluaa vaihtelua.

Uskolliset lukijat seuraavat varmasti sua, jos laitat uuden blogin pystyyn. Joku ei ehkä siirry mukana, mutta poistuuhan lukijoita muutenkin.

Palin zonille terveisiä: Tekstin saa aika helposti suurennettua, kun valitsee valikosta Näytä ja siitä kohdan Tekstin koko (otsikot Explorerista). Kyllä näkee huonosilmäinenkin!

 
At 28/12/06 22:34, Anonymous Anonyymi said...

Minunkin ruudullani tekstisi näyttää paljon pienemmältä kuin minkään muun lukemani blogin teksti. Kommenttiosastolla se on normaalin kokoista.

Suurennuslasia tarttis, vaikka tiedänkin keinot "omatekoiseen" tekstin suurentamiseen = ctrl + hiirellä rullaaminen :)

 
At 29/12/06 00:45, Anonymous Anonyymi said...

Joskus pienenä poikana, ennen aljan, jomman, kemman ja fyssan tunteja oppikoulussa, ajattelin hankkia ruutia isoon jysäykseen raaputtamalla sitä irti koiranpommeista kynsiviilalla. No, sehän jysähti ihan yllättäen: Paloi kulmakarva, silmäripsi ja sarveiskalvo; sitä kun piti niin tarkkaan katsoa.

Mummi kysyi, että mikä pamahti ja minä vastasin, että näitä omia juttuja juu ja riensin raanan alle silmää huuhtomaan, näinhän olin oppinut palaneille näpeillenikin tekemään. Kipu ei heti mennytkään pois ja äiti tuli kotiin.

Ei kun kiireesti Meilahteen ja tippaa sekä rasvaa silmään ja hieno merirosvolappu viikoksi päälle.

Se vaan oli hienoo, että kun kurkistelin lapun alta sillä silmällä, niin maailma näytti kirkkaammalta ja värikkäämmältä.

Jotain siitäkin opin, vaikka silmä parantui tippojen ja rasvojen avulla entiselleen tai paremmaksi. Sarveiskalvo ei arpeutunut.

 
At 29/12/06 08:49, Anonymous Anonyymi said...

Kyllähän fontin kokoa saa muutettua omassa selaimessa, harvassa blogissa koko on absoluuttinen. Mitä blogien ulkonäköön tulee, olen kyllä ihan samaa mieltä. Erityisesti vuodatuksessa on todella kammottavia blogeja, hirveät määrät imeliä, toisiinsa sopimattomia värejä, värillistä, boldattua tekstiä värillisellä pohjalla, kaiken maailman gif-enkeleitä ja vauvoja vilkkumassa ja välkkymässä, marmoroitua pohjaa jne. Ja mikä rasittavinta, leipätekstin fonttina saattaa olla esimerkiksi söpöstelevyydessään äärettömän mauton ja huonolukuinen Comic Sans.
Ennen kuin kukaan loukkaantuu oman bloginsa puolesta, niin sanonpa vain, että blogin luettavuus ja esteettisyys on lukijan huomioonottamista. Ulkoasuratkaisut kannattaa jättää ammattilaisille ja käyttää esimerkiksi Bloggerin valmiita sivupohjia.
-Jannela-

 
At 29/12/06 09:45, Anonymous Anonyymi said...

Kyllä tämä fonttikoko on se miksi olet sen tarkoittanutkin, eli 12.
Jos se näkyy jollakin pienellä niin vika ei ole sinun.

Itse käytän esim. säköposteissa tuota 14 mutta tänne se ei tpodella sovi.
Oman vuodatukseni olen yrittänyt tehdä kuvaystävälliseksi ja onnistuminen jääköön katsojien arvioitavaksi.

 
At 29/12/06 10:10, Blogger Iines said...

Minunkin ruudullani tekstisi näyttää paljon pienemmältä kuin minkään muun lukemani blogin teksti. Kommenttiosastolla se on normaalin kokoista. (anonymous)

Viittaan tuohon Kooteen lausumaan ylempänä, sillä itsekin ajattelen niin, että vika lienee vaikkapa käyttämässäsi selaimessa, eli sinun koneellasi. Oma selaimeni on Explorer 7, ja kirjasimet ovat samankokoisia sekä blogin teksti- että kommenttipuolella. Suurempaa tekstiä ei siis Blogger salli kirjoittaa, sillä seuraava koko on jättikoko.

En halua kuitenkaan vähätellä luettavuusongelmaa omankaan blogini kohdalla, ja mietin pää kuumana, miten voisin saada uuden blogipohjan, joka olisi samalla beta-versio.

Jannela, juuri noin minäkin ajattelen blogipohjista. Vilkkuu, välkkyy, on marmorointia ja kirjavaa kehystä, ruudutusta ja raidoitusta ja puolimetristä yläboordia varustettuna milloin milläkin ruusukkeella tai retrovärityksellä. Ja kun näitä virityksiä kohtaa sitten tukuittain, ei aina erota blogeja toisistaan eikä blogi tunnu persoonalliselta.

 
At 29/12/06 10:42, Blogger Mette said...

Sinapista ja kinkusta: pidätkö hernekeitosta? Vanhan kansan keino päästä kinkusta ja sinapista eroon.

Meidän kahden hengen taloudessamme ostetaan kaksi tölkkiä Rainbow-keittoa (ei valmista lihaa) ja (koska kinkkua ei kyllä liiaksi jää) rasia murupekonia (Atrian miedosti savustettua mieluiten), sekaan sipulia ja sinappia.

Äitini - rauha hänen muistolleen - teki vielä hernekeiton kuivista herneistä asti ja sekaan joulukinkkua tai sen puutteessa jotakin sianlihaa pilkottuna ja savuluut. Sekä sipulia ja porkkanaa (ja sinappia).

 
At 29/12/06 10:58, Blogger Iines said...

Pidän hernekeitosta, on yksi mieliruoista, keittojen ystävä kun olen. Ihan purkkihernekeitto on mielestäni hyvää.

Hernaristahan on erilaisia versioita, ja tuo kinkkujuttu on hyvä vaihtoehto. Yksi ihminen opetti puolestaan juustohernekeiton, eli juustoviipale lillumaan keittolautasen pinnalle. Yllättävän hyvää.

Silloin kun kinkussa vielä oli silavaa mukana, meillä tehtiin joulun jälkeen kinkunlopuista muutamana päivänä kunnon läskisoosit. Oli muuten herkkua suolakurkkujen kanssa, ja voisi vieläkin laittaa, jos kinkussa olisi edes milli silavaa.

 
At 29/12/06 15:03, Anonymous Anonyymi said...

Ulkoasua tärkeämpää on sisältö. Kukin voi omaan näyttöönsä säätää lukemansa tekstin koon itselleen sopivaksi: Ctrl + = teksti suurenee, Ctrl - = teksti pienenee sekä Ctrl 0 = teksti normaali.
Perusta toki uusi blogi. Entiseen vain merkintä, mistä uusi löytyy. Sinun teksteillesi ja ajatuksillesi riittää seuraajia. Et sinä häviä.

 
At 29/12/06 16:55, Anonymous Anonyymi said...

No mutta totta kai saat tilaajat mukaasi uuteen blogiin. Tee näin:

- Kirjaudu sisään blogilistalle omilla tunnuksillasi.
- Kohdassa "Omat blogit" sivun vasemmassa laidassa on blogisi nimi ja sen edessä i-pallukka. Paina sitä pallukkaa. Pääset blogi-info -sivulle.
- Oikealla melko ylhäällä on kohta "Muokkaa tietoja". Paina sitä.
- Listassa toisena on "Blogin osoite". Vaihda siihen uuden blogisi osoite.
- En ole lainkaan varma onko tällä väliä, mutta arvelen, ettei muutosta kannata tallentaa painamalla heti alla olevaa "Tallenna"-nappia vaan sivun alalaidassa olevaa "Tallenna"-nappia.

Siinä se.

 
At 29/12/06 18:00, Anonymous Anonyymi said...

Sullahan on itselläs kärpäsenpaskan kokoinen fontti. Kommenttiloorassa on parempi.

Olen rakastanut makkaraa niin kauan kuin muistan.

Meinaatko laihtua vieläkin pienempään kuppikokoon? Sulla taitaa olla melkoiset resurssit. Osta olkaimet, hanki henkselit.

 
At 29/12/06 18:43, Anonymous Anonyymi said...

Haista itte vaan.

Jos näet nämä kirjaimet eri kokoisina kommenttilootassa ja juttupuolella, vika on selaimessasi tai koneellasi. Kirjaimet ovat samanlaiset ja normaalikokoiset, vastaavat kirjasinkokoa 12 aanelosella.

 
At 29/12/06 18:45, Anonymous Anonyymi said...

Eufemia,

kiitos ohjeista. Aloitin jo uuden blogin värkkäämisen. Toivottavasti siirto onnistuu.

 
At 29/12/06 19:47, Anonymous Anonyymi said...

Tämä muuten on selvemmän näköinen IE7

 
At 29/12/06 19:55, Blogger Iines said...

Totta. Internet Explorer 7 -versio paksunsi tekstiä 6-versioon verrattuna. On varmaan tietty selain, joka aiheuttaa tuon tekstin pienentymisen. Olisiko Firefox?

 
At 29/12/06 20:57, Anonymous Anonyymi said...

Varmaan on. Eri selaimilla näkyy eri tavalla. Jos joku postailee vakavasti, hän valitsee selkeän pohjan. Jos joku harrastaa psykedeelisiä juttuja, niin minä pysyn niistä lastuista poissa. Melko joutavaa ajanvietettä tämä muutenkin on.

 
At 29/12/06 21:01, Anonymous Anonyymi said...

Juu, kyllä se on Tulikettu, joka pienentää.

Kaikkea saa muutettua, kun on taitoa tai viisaita avustajia.

Tytär kävi visiitillä ja katseli tätä minun touhuani ja tuumasi, että kaikkea erikoista osaat, mutta perusasiat ovat hukassa... että se siitä ja nyt lepäämään pienoisen flunssan ja isomman kivun kourissa.

Onko uusi osoite jo jossakin näkyvillä?

Tämä Blogger on veikeä, kun ensin hypätään betaan ja sitten hypätään taas pois. Tai minä ainakin hyppäsin, kun tulin klikanneeksi jotakin uteliaisuuttani...

Tee vain se perinteinen hernekeitto siitä kinkusta. Siinä se pääsee oikeuksiinsa.

 
At 29/12/06 21:07, Anonymous Anonyymi said...

Kävin aukomassa tämän lastun Explorerin puolelta ja kyllä asia on niin, että Firefox ei näytä tekstiä niin hyvin kuin tämä toinen, jolle nämä blogitkin ilmeisesti räätälöidään, mutta ero ei oli niin suuri, että siitä kannattaisi murtaa suuta. On se kuitenkin hyvä tietää. En minä selainta mokoman takia vaihda.

 
At 29/12/06 21:10, Blogger Iines said...

Se tässä onkin hassua, että olen nimenomaisesti kiinnittänyt huomiota selkeyteen ja luettavuuteen ja valinnut selkeän peruspohjan, johon muutin vain harmaan värin reunaan. Käytän lisäksi tavallista eli normaalikokoista fonttia, ja ei liene kyllä minun vikani, jos fontit ovat eri kokoisia blogissa ja kommenttiosiossa, muutamalla lukijalla. Tuntuu, että vika on siellä lukijan selaimessa, joka muuttaa erilaisia näkymiä poikkeavasti.

Liisa, huomenna meillä syödään kinkulla ryyditettyä hernesoppaa. Ja ylihuomenna. Uuden vuoden vaihduttua panen kaiken ylijääneen pois (mihin?) ja syön kevyesti.

Vai että Tulikettu. :)

 
At 29/12/06 22:33, Anonymous Anonyymi said...

Mur mur...

 
At 30/12/06 10:03, Blogger Iines said...

Tuo on varmaan ison kissan kehräystä. Mitäs kivaa Räsäselle oikein on tapahtunut?

 
At 30/12/06 12:44, Anonymous Anonyymi said...

Kuka enää viitsii syödä lihaa tämän globalisaatiomaailman hirttonäytelmän jälkeen. Kuvia odotellaan.

 
At 30/12/06 13:19, Blogger Iines said...

Mutta a-k.h, Saddamin hirttäminenhän on askel demokratiaan, Bushin mukaan.

Kyllä minulle liha maistuu. Ostin jääkaappiin vaihteeksi kalpeaa broilerinlihaa, mutta tänään syön kinkulla terästettyä hernekeittoa ja juon sen kanssa joululta jääneen sahtimaljan tämän maailman hulluudelle.

 

Lähetä kommentti

<< Home