21.3.06

Muodostelmista

Jossain aiemmassa kommentissani tokaisin, että olen kaikkien piirien ulkopuolella. Kyllä, olen nimittäin aina vierastanut kaikenlaisia tiiviitä muodostelmia. Piirejä, varsinkin sisäpiirejä, parijonoja, kolmiodraamoja, kimppakivaa, kuviokelluntaa, rivejä, jonoja, lottoharavaa, piirakkadiagrammia, histogrammia, tilastokäyrää ja mitä niitä nyt onkaan. Laajimpana muodostelmana voisi mainita valtion, jota erottaa toisesta valtiosta raja-aita, joskus jopa piikkilanka-aita ja pyssymiehet. Näen nimittäin muodostelman reunat useimmiten torjuntaesteinä jotakin vastaan, enkä suojana jonkin puolesta.

On varmaan kuitenkin niin, että piiristä voi saada voimaa, koska se ikään kuin laajentaa omaa minää piirin muiden jäsenten avulla. Yhdessä oomme me Pilli ja Pulla, sanotaan Pekka Töpöhäntä -laulussakin kauniisti. Yhteisyys on voimaa, lauletaan monissa lauluissa. Mutta on varmaan myös niin, että piiri rajoittaa ja supistaa yksilön valintoja ja vapautta. Tekee ikään kuin sokeaksi rajojen ulkopuolisille mahdollisuuksille. Voisiko se ollakin niin, että muodostelma on pessimismiä pahimmoillaan?

Itseni ainakin on vaikea mm. sitoutua mihinkään poliittiseen puolueeseen pysyvästi. Ryhmäkuri on sisäpoliittisista muodostelmista pahimpia peikkoja. Kansanedustaja muuttuu nappia painavaksi koneeksi saatuaan valtakirjan. Kyllä se niin on, että jokaisen piirin ulkopuolinen maailma on avarampi kuin piirin sisus. Pahimmillaan piiri voi jopa olla kuin jatulintarha, josta ei löydä ulos.

(Valokuvassa V. A. Koskenniemen kirjallinen piiri)

11 Comments:

At 21/3/06 12:22, Anonymous Anonyymi said...

Joko-tai-asettelut asiaa ehkä juurikaan avaa. Terve kriittinen vastenmielisyys laumoja kohtaan taitaa olla juuri se asenne, jolla laumassa pärjää...

Muodostelmiakin on erilaisia.

Ryhmäkuri saa kylmät väreet minunkin iholleni. Mutta ei kansanedustajakaan ole mikään yksityinen ajattelija, vaan hänellä on ryhmässä mahdollisuus vaikuttaa ryhmänsä kantoihin - on siis kiinni omastakin rohkeudesta, aktiivisuudesta ja politiikan taidoista, joutuuko äänestämään vakaumustaan vastaan vai ei.

Riippunee omasta toiminnasta, puolueesta ja luottamuspaikasta, missä määrin joutuu "napinpainajaksi".

 
At 21/3/06 14:33, Blogger Iines said...

Se taitaa olla luonteessa, tuo sooloilunhalu, meikäläisellä.
Tai ainakin halu itsenäiseen päätöksentekoon ja yksityisajatteluun.

Ryhmätyö- tai tiimityötaidothan ovat nykyään se osa-alue, jota työpaikanhakijoissakin testataan, mutta näen tämän asian myös niin, että tällaisella ominaisuudella varustettua ihmistä on helppo sitouttaa ja ohjailla. No, miksei niinkin, kyllähän ihminen on myös Zoon Politicon.

 
At 21/3/06 14:35, Blogger Liisa said...

Piiri pieni pyörii... Reumaliitto, Osteoporoosiliitto, Syöpäyhdistys, Kipupotilasyhdistys...

Jäsenmaksut maksan, mutta muuhun toimistaan minusta ei ole ollutkaan, siksi keväällä aloitin tämän bloggaamisen, mikä yllätti esim. kummipoikanikin. "Tätinikin bloggaa"

Kyllä vertaisryhmät joskus voivat olla hyviäkin. Mutta esimerkiksi mieli maassa mateleville (siellä itsekin silloin tällöin) tarkoitetusta ryhmästä minulle jäi huono maku suuhun. Koin tarvitsevani jotakin muuta, vaikka naurujoogaa. Valitettavasti kunto pitää usein montakin päivää täällä sälekaihdinten takana.

Ja meillä ikkunat antavat vain kahteen ilmansuuntaan. Horisontti kapenee, ellei uskaltaudu sitten tänne. Mutta kun lasten ammattien takia olisi hyvä pysyä sopivasti anonyyminä.

Tuttuus on turvallista, se kaikkein tavallisin ja intiimein osa minuutta onkin sitä kaikille yhteistä, universaalia.

 
At 21/3/06 14:45, Blogger Iines said...

Liisa,

joskus minäkin mietin omaa anonyymiyttäni täällä. Tunnistaako joku minut oikeasti tuosta kuvasta ja elmäntarinastani, jota olen vuodattanut tänne rehellisemmin kuin yhdellekään ystävälleni? Ainakaan vielä kukaan ei ole ilmoittautunut, vaikka tiedän kahden henkilön täältä tietävän henkilöyteni. Kumpikin on luvannut pitää tiedon itsellään.

Mietin sitäkin, että mitä sitten jos tunnistaa. Eipä ainakaan valeesta saa minua kiinni.

 
At 21/3/06 14:59, Blogger Iines said...

Liisa, piti kysymäni sinulta jo aiemmin, että oletko tarkoittanut niin, että tuosta linkistäsi ei pääse blogiisi, koska siitä puuttuu blogisi nimi Blogs-kohdasta, eli onko blogisi joiltain osin salainen? Tilastolistoillahan se ei ole.

 
At 21/3/06 16:02, Blogger a-kh said...

Olen kyllä henkilökohtaisesti ollut aina lokalisoitunut ja sen takia kai kirjoittelen lokikirjoja. Lisäksi minua on vaivannut ylikorostunut itsenäisyyden tarve, mikä ei kuitenkaan ole estänyt minua huomaamasta, että tarvitsen lähimmäisiä monella tapaa. Olen itsekin ollut avulias, pitkin hampainkin.
Maailmankatsomuksen avartuminen saattaa merkitä myös sen supistumista pahaiseksi koulukuntaisuudeksi tai ahtaaksi puoluelaisuudeksi. Poliittiseen puolueeseen tai muuhun ryhmään, vaikka se edellyttääkin lojaliteettia ja katsomuksellisia kompromisseja, on yllättävän helppo laitostua. Saattavat ne piinaaviksikin muodostua ja aiheuttaa ristiriitoja, perusteellisia ja peruuttamattomia.

Kansanedustaja ei ole perustuslain mukaan velvollinen poliittiseen ryhmäkuriin eikä vastuuseen edes äänestäjilleen. Puolueet ovat vain kehitellet erinäisiä työskentelytapoja ja sanktioita yhteisten asioiden hoitamiseksi ja ryhmäpäätöstensä optimoimiseksi, mutta edustajan normaalia eduskuntatyöskentelyä ei voi estää. On erotettava toisistaan eduskuntatyöskentely ja puoluetyö eduskunnassa.
Kansanedustajan tehtävänä on lainsäädäntä.
Tärkeissä lippuäänestyksissä on ryhmissä joskus pyritty sosiaaliseen kontrolliin velvoittamalla edustaja näyttämään edustajatoverilleen äänestyslippunsa sisältö ennen sen viemistä uurnaan, mutta sehän ei velvoita äänestämään juuri sillä lipulla.

 
At 21/3/06 16:15, Blogger Liisa said...

Iines,

en ole varmaankaan osannut rastittaa oikeita ruutuja siellä asetuksissa. Tämä on vapaasti luettavissa. Minulla on toinen blogi, joka on yksityinen. Tarkoititko blogilista.fi listaa vai Blogspotin listaa? Kokeilenpa muuttaa asetuksia jotenkin. Tuon e-mailin jo sain sinne lisättyä.

 
At 21/3/06 16:23, Blogger Liisa said...

Iines,

muutin joitakin rasteja. Tämä on kokeilu, toimiiko nyt. :)

 
At 21/3/06 17:50, Blogger Iines said...

Liisa, nyt linkistäsi pääsee blogiisi, eli bloginnimi näkyy siinä vasemmassa alalaidassa, kun se ennen puuttui. :)

Kyllä tuo on totta, a-k.h, että maailmankatsomuksen avartuminen saattaa vaikuttaa maailmankatsomusta supistavasti. Aika jännästi sanottu, ja ehkä juuri tuota ajatusta päreessäni koetin pyöritellä.

 
At 21/3/06 19:10, Anonymous Anonyymi said...

Olisko paradoksi sopiva sana-apu tuohon formulointiini.

 
At 21/3/06 19:20, Blogger Iines said...

Sovitaan niin, se se on!

 

Lähetä kommentti

<< Home