15.5.06

Kuvakurkistus kirjahyllyyn

Virpi Hämeen-Anttila kertoi taannoin eräässä lehtihaastattelussa, että hän rakastui tulevaan mieheensä tämän kirjahyllyn perusteella. Jaakko Hämeen-Anttilan hyllystä löytyivät juuri ne teokset, jotka kiinnostivat Virpi Määttääkin. Minusta tämä on kiehtova rakkaustarinan alku, ja lisäksi hyvää enteilevä tapa tutustua, joskin aina mahtuu muttia mukaan, kun on kyse rakkaudesta ja parisuhteesta. Mutta miksei näinkin, ja ennen kaikkea näin, jos halutaan sataprosettista suhdetta, joka toimii muuallakin kuin vuoteessa.

Nappasin eilen muutaman täytekuvan kirjahyllystäni huvikseni. Tässä yksi niistä kuvista pienen kirjaselostuksen kera. Saa vapaasti tehdä päätelmiä kirjallisesta maustani, eritoten, kun muuan anonyymi nimesi sen kevyenpuoleiseksi Heli Laaksos -juttuni kommenteissa. Uskon, että päätelmät ovat aina oikeita, sillä jos pidän Heli Laaksosesta, olen varmaan vähän heppoinenkin kirjalliselta maultani, joskin paljon muutakin. Niin, ja luenhan minä Eeva-lehteäkin ja lisäksi Ilta-Sanomia aika ajoin, kun olen kaupassa jotenkin puolustuskyvyttömässä ja kritiikittömässä tilassa, kuten varsin usein tapahtuu. Kehitystä kuitenkin on, sillä useimmiten Iltis jää kaupan hyllyyn nykyään.



Tässä yllä nyt tuo kuva kirjahyllystäni. Luulisin, että sen saa klikattua suuremmaksi, jos joku tahtoo lukea kirjojen nimiä. Kyseessä on hylly, jossa on sekalaisia kirjoja, suurin osa kirppislöytöjä. Ylimmällä hyllyllä näkyy olevan ammattikirjojen pehmeäkantista käyttökirjaosastoa, jota en raatsinut heittää pois. Mainittakoon, että hylly on aito, kirjoja ei ole siirretty kuvausta varten, ja siellä näkyy varmaan jonkun mielestä huonoa kirjallisuutta, ennen kaikkea tuo oranssi pläjäys vaakatasossa vasemmalla. En ota siitä ostovastuuta. On myös niin, että ne painavimmat teokset voivat löytyä toisesta paikasta hyllyjä.

Toinen kuva toisesta paikkaa kirjahyllyäni löytyy täältä. Näistä vanhoista opuksista teen alle listan, koska selkämykset eivät näy kuin Arndtin Postillasta. Suvustani löytyy maallikkosaarnaajia, ja uskonnolliset opukset ovat sitä perua. Muut kellastuneet opukset ovat tässä alimmasta ylimpään:

1.Tuhannen ja yksi yötä, Kokoelma Itämaalaisia Satuja, Turussa G. W. Wilenin kustannuksella 1878;

2. Efr. Elo, Laskuoppi, Kustannusosakeyhtiö Kirja 1931;

3. Tien-osottaja ijankaikkiseen elämään, Rauma, 1931;

4. Pyhät Tutkistelemukset niin myös Jokapäiwäinen Jumalisuuden harjoitus, Pori Otto Andersinin kirjapain0 1909;

5. Kalevala, Helsingissä Suomalaisen kirjallisuuden seuran kirjapainossa 1894;

6. Mikael Soininen, Lyhyt kasvatus- ja opetusoppi, Otava 1919;

7. J. L. Runeberg, Vänrikki Stoolin tarinat, kuvitus Albert Edelfelt, suom. Otto Manninen, Porvoossa Werner Söderström Osakeyhtiö 1928;

8. J. L. Runeberg, Vänrikki Stoolin tarinat, suomentanut Paavo Cajander, Helsingissä Kansanvalistusseura 1918;

9. Armas Ruotsalainen, Nuoren äidin kirja, Porvoo WSOY, 1940.

Kuvakurkistusideaa omasta kirjahyllystä saa vapaasti ja mieluusti lainata blogeihin!

(Kafkaa löytyy hyllystäni, mutta ei nähtävästi tuosta kuvasta, kuten ensin muistin, kun valitsin ikkunakuvaa.)

*******

18.5. Lisäys: Hyllyään ovat vilauttaneet myös Maria ja Liisa.

17 Comments:

At 16/5/06 15:21, Blogger Iines said...

No jaa, kiitos yrityksestä, mutta luulen, että nyt ei tulisi sitä oikeaa. :)

 
At 16/5/06 16:14, Blogger Iines said...

Kyllä on latinalais-suomalainen sanakirja. Hyvin tunnistit tuon opuksen, vaikkei teksti edes taida kunnolla näkyä. Ostin sen kirpparilta, vaikka en ole latinisti. Sanoja on hauska katsoa!

 
At 16/5/06 19:11, Blogger Haavetar said...

Toisten kirjahyllyt ovat kiehtovia! Vieraammassa kyläpaikassa en vain oikein kehtaa niin perehtyä... Mutta sitten on niitä kyläpaikkoja, joiden hyllyjen äärellä on niiiin hyvä ja puliseva olla.

Ja kuvia kirjoista on kiva katsella. :)

*pistää idean korvan taakse*

 
At 16/5/06 20:02, Blogger Liisa said...

Minulla ja meillä monella on kai viehtymys vanhoihin kirjoihin. Kirppareillakin katse hakee niitä.

Omia kirjahyllyjä kuvausmielessä katsellessa silmiini sattui jo unohduksissa ollut vanha Uusi testamentti, jonka etukanteen on kaunokirjoituksella kirjoitettu:
"G.F. Runnberg är rätta ägaren til denna bok 1856".

Takakannessa vastaavasti:
"Maria Sofia Hög Är rätta ägaren till denna bok det är mig i dopet gifvit och i ..... Gud låt mig den bok få läsa och förstå att jag Guds barn bliva må. 1880" Ihan kaikesta en saa tolkkua.

Tarinoita riittäisi. Sinun hyllysi näyttävät olevan hyvässä järjestyksessä. Minun hyllyilleni tarttis tehdä jotain. :)

Oiva idea!

 
At 16/5/06 23:19, Blogger a-kh said...

Kas vain eli känsä. Yritän parhaillaan saada epätoivoisesti luetuksi Mäkelän Nallea ja Moppea, joka on harvinaisen vetelästi kirjoitettu. Tuokin latinan sanakirja minulla on, mutta se on kovin suppea. Tuollainen koulupainos Rautatiestäkin minulla on. Arndista päästään tietysti Henrik Renqvistiin ja hänestä Reenpäihin, Kukkosiin ja muutamiin muihinkin. Vihjannet, että suvustasi löytyy rukoilevaissaarnaajia. Sekin pieni herästysliike on jakautunut, mutta vielä riittää kuulijoita kesäjuhlille sinne kaakonkulmalle, jossa ensinnä tulevat vastaan evankeliset ja sitten heränneet ja ylempää lestadiolaiset. Paavo Ruotsalaista ärsytti rukoilevaisten tapa polvirukouksiin. Se oli hänen mielestään ulkokultaisuutta. Lopulta Paavo oli riidoissa kaikkien muiden herätysliikeiden johtajien kanssa. En nyt muista, monesko serkku äitini oli Riitta Ollikaiselle. Myös Lustig eli Puustijärvi tule sukuun pienen polveilun kautta.
Kun mietin jotain äitienpäivätekstiä päreeseeni sattui kirjahyllystäni löytymään O. V. Sirkan Kansakoulun runokirja vuodelta 1910. Silloin oltiin vielä nuoria poikia ja tytöjä.

 
At 17/5/06 13:38, Blogger a-kh said...

Ps. Tuppaa menemään nuo ilmansuunnat sekaisin, koska minulla ei ole alan koulutusta. Piti puhumani Lounaiskolkasta eikä Kaakonkulmasta, jonka jätän runoilijoille, vaikka idästähän se rukoilevaisuus länteen laski.

 
At 17/5/06 15:31, Blogger Leonoora said...

Terveisiä lietelannan levitystuoksuista!
Kiintoisa aihe sivullasi taas jälleen kerran! Ja arvollisia vanhoja kirjoja hyllyssäsi. Omat arvonsasäilyttävät tietopuoliset sivuavat itselläni etupäässä taidehistoriaa ja kirjallisuutta ja politiikkaa. Elämäkerrallisia lähinnä.
Silmiini osuu juuri nyt mm. Andre Giden Pastoraalisinfonia -48 2. painos. Leo Tolstoin Ylösnousemus -52, Ruth Zechlinin Tyttöjen askartelukirja -60, 2painos...
Vanhimmat opukseni ovat maalla, siellä on mm. Akseli Gallen-Kallelan kirja Afrikan matkalta, sekä kirja Napoleonista...vuosilukuja en ole painanut mieleeni, mutta eivät ole ihan viime vuonna ilmestyneitä.
Pikakatsaus hyllyihin osoitti, että joukossa on näköjään paljon 60- 80- luvulla ilmestynyttä proosaa...näkyipä olevan jo unohtunut August Strinbergin Pieni katekismus, jonka alkuteos on kirjoitettu 1884, suomennos on vuodelta -81. Love kirjojen kustantama.
No eipä makkeeta mahan täydeltä...!

 
At 17/5/06 17:25, Blogger a-kh said...

Giden Pastoraalisinfoniasta tavallaan pidin. Hän harrastui kommunismistakin ja kävi esittäytymässä suuressa sosialistisessa isänmaassa, jossa hänen seksuaalistaan suuntautumistaan ei kuitenkaan erityisemmin arvostettu. Käynti oli pettymys.

 
At 17/5/06 17:29, Blogger a-kh said...

Lounais-Suomessa vaikutti myös Hannulan herätys, joka vie ajatukset Suomen Lähetysseuraan,jolla aluksi oli aivan herätyskristillinen näky.

 
At 18/5/06 09:18, Anonymous Anonyymi said...

Ajattelin, että voisi olla meeminpoikanen tuo kirjahyllyjuttu. Joten vastasin "haasteeseen".

:)

 
At 18/5/06 09:43, Blogger Iines said...

Kiitos Maria, kävin heti katsomassa hyllyäsi, joka mielestäni kertoo sinusta vähän sitä, mitä arvelinkin.

Ei ole näin kauniina kevätpäivinä tämä meemi tarttunut vissiin muualle, niin kiva kuin hyllykuvia olisi tutkia. Pitkä ja kuiva juttuni taitaa pelästyttää lukijat.

Nämä minun sukulaiseni, a-k.h., olivat Länsi-Suomen rukoilevaisia, ja varsinkin yksi Emmanuel kiersi pitäjiä saarnaamassa ja piti kotonaan hyppyseuroja.

 
At 18/5/06 10:02, Blogger Leonoora said...

Täällä, naapurikunnassa Pyhäselän puolella vaikuttaa uskovaisten yhteisö nimeltä Herran kansa. En kylläkään tunne paremmin heidän opinkappaleitaan. Perheet ovat suuria. Ehkäisy on ilmeisesti kiellettyä kuin myös vanhoillislaestadiolaisuudessa.

 
At 18/5/06 10:14, Blogger Iines said...

Onhan näitä suuntia, ja jäänteitä niistä on edelleen tietyillä seuduilla voimakkainakin. Tuolla kesäpaikkakunnallanikin on vielä vanhoja ihmisiä, jotka ovat tätä juurta. Itse muistan lapsuudestani, että lomaillessamme siellä rannikkoseudulla, jossa nykyinen kesäpaikkamme on, niin äitini vanha täti kielsi meiltä mm. sunnuntaiaamuna uimisen ennen kirkonmenoja, samoin hän paheksui meidän shortsejmme, koska polvet näkyivät. Muistan jopa sen, että minua pientä kilttiä tyttöä vietiin korvasta pidellen sisälle rangaistukseksi jostain normin rikkomisesta. Siis tämä täti vei. Nyt kastelen liljaa hänen haudallaan kiitokseksi, että hän jätti torppansa meille kesäasunnoksi aikoinaan. Ne normit sen sijaan määrään nyt itse.. :)

 
At 18/5/06 15:06, Blogger Liisa said...

Tartuin sittenkin kameraan ja pari hyllyä mahtui kuvaan. Siisteimmästä päästä. :)

 
At 18/5/06 15:31, Blogger Iines said...

Kiitos, Liisa,

tutkistelin hartaasti sinunkin hyllyjäsi suurentamalla kuvaa moninkertaisesti. :)

 
At 18/5/06 22:47, Anonymous Anonyymi said...

Hei Iines! Taas yksi syy lisää hankkia digikamera! Kuva siis tulisi, jos olisi kuvausväline. Ehkä täytyy sen sijaan tehdä pelkkä verbaalinen kirjahyllynkuvauspostaus.

 
At 19/5/06 00:45, Blogger Iines said...

Kannattaa se digikamera hankkia, arru, siitä on paljon iloa ja hupia varsinkin bloginpitäjälle. Ajattelin sitä kuvaa tässä sen vuoksi, että on sitten todistuskappale, kun näkee ne kirjan selkämykset. Vaikka kyllähän sanalliset selostukset ovat yhtä kiinnostavia.

 

Lähetä kommentti

<< Home