24.5.06

Torstaina tavataan

Kaksi ilahduttavaa ja blogi-minääni toivon mukaan suurestikin uudistavaa ja elähdyttävää blogia on perustettu: Valokuvatorstai ja Runotorstai. Perustajina ja bloginpitäjinä ovat Maria ja Tui, joista Tui keskittyy nähdäkseni runoblogiin ja Maria taas valokuviin, joskin molemmat tekevät ilmeisesti kumpaakin. Lisäksi heillä on avustajia, mm. Valpuri ja Luke.

Idea runoblogiin on saatu Poetry Thursdaysta, johon kannattaa tutustua tarkemmin, jos on kiinnostunut osallistumisesta. Pääpointti on kuitenkin se, että joka torstai annetaan aihe, teema, joka inspiroi sitten suuntaan tai toiseen. Molemmissa uusissa blogeissa on kiittettävän selkeät toimintaohjeet, ja lisäksi konstailemattoman yksinkertainen visuaalinen ulkoasu. Erityiskiitos juuri koruttomille blogipohjille, joissa sisällön osuus nousee tärkeimmäksi.

Tämän viikon tehtävä - uusiutuminen - on aika huikean vaikea, mutta kiinnostava monimerkityksisyydessään. Saapas nähdä, alanko viritellä ruostunutta sulkakynääni uudelleen, vai tyydynkö vain painamaan kameran nappulaa. Ennenhän aina kirjoitin ja runoilin, ja nyt pari vuotta olen vain valokuvannut. Kiinnostavaa olisi kokeilla myös yhteistoteutusta, tekstin ja kuvan yhdistämistä, mutta siinä on vaarana teoksen ovien naulitseminen lukijan/katsojan omilta tulkinnoilta. Erillisinä nuo luomukset ovat avoimia kaikille tulkinnoille, kun tekijä ei pyri selittämään tuotostaan. Toisaalta voisi olla kyllä haastavaa saada tuo yhteisteos avoimeksi.

Hatunnosto bloginpitäjille erinomaisen tehokkaasta ja selkeästä aloituksesta ja pitkää ikää blogeille! Jokaiseen tehtävään tuskin tulee osallistuttua, mutta se ei liene tarpeenkaan. Kuvat kiinnostavat nyt eniten, mutta saa nähdä, pätkähtääkö se runokin vielä jostain aiheesta.

(Valokuva: Jean-Luc Elias)

8 Comments:

At 24/5/06 16:06, Blogger Rita said...

Ai miten fantastiset blogilinkit annoit tässä postauksessa. Tuo uusi - uusiutuminen teema pisti kieltenopen aivosolut liikkeelle. Aloin miettiä sanojen kautta tähän tapaan: Uusi, new, the news, uutiset, ei siis the olds vaan the news... Uutisten tulee olla tuoreita. Eilisen uutispaperi eli newspaper on jo suureksi osaksi ohimennyttä asiaa. Uusi päivä, uudet aiheet ja uutiset.

 
At 24/5/06 16:21, Blogger Iines said...

Kiitos ihanista kuvista, Rita! Porsaasi hurmaavat.

 
At 24/5/06 16:22, Blogger A-K.H said...

Hieno tuo elias-window, ottaen huomioon, että minulle vihreä on hienoinen ongelma, vaikka valkoisen kanssa se pelaa. Mitä erinäisiin blogeihin tulee, niin sanon vain, että ei se kukkokaan käskien laulaa, mutta jos laulaa, niin mikäpä siinä. Minä olen aina avoin uudelle, kunhan se ei minua koske.

 
At 24/5/06 16:28, Blogger Iines said...

Äläs nyt a-k.h., vilkaisehan runoani. Vaikuttaako tutulta?

Ei tähän pidä suhtautua ryppyotsaisesti tai toinen vaihtoehto: ylimielisesti. Mukavaahan tämä on, runoilu tai kuva teemasta. Tulee ihan koulumuistot mieleen. Sniff.

 
At 25/5/06 01:45, Blogger A-K.H said...

Tässä iässä saa olla ryppyjä. Meikäläinen ei enää uusiudu. Viimeisetkin hampaat ovat puhjenneet. Seuraavat lasit ovat kaihilasit ja seuraava tukka kirppariperuukki. Hampaat ovat yksi, risti, kaksi ja loput peruutettu. Polkupyörä on vielä Oiva, mutta seuraavat jalkineet Väinö.

 
At 25/5/06 08:57, Blogger Iines said...

Tuossahan se oli, mainio runo uusiutumista vastaan, itsensä ja olevaisen hyväksymisestä. Sanoisin että tässä on sitä jotain. Katsos näin:

Tässä iässä saa olla ryppyjä.
Meikäläinen ei enää uusiudu.
Viimeisetkin hampaat ovat puhjenneet.
Seuraavat lasit ovat kaihilasit
ja seuraava tukka kirppariperuukki.
Hampaat ovat yksi, risti, kaksi
ja loput peruutettu.
Polkupyörä on vielä Oiva,
mutta seuraavat jalkineet Väinö.
.

 
At 25/5/06 17:40, Blogger A-K.H said...

Säkeiksi pätkittyä proosaa, mutta mitä ne säkit...

 
At 25/5/06 21:35, Blogger Iines said...

Ei ole säkeiksi pätkittyä proosaa.

Proosaa ei tehdä yksilauseisilla virkkeillä, kuten tässä kolme ensimmäistä, jotka ovat selvää lyriikkaa. Seuraavasta virkkeestä löytyy toistoa, joka on lyriikassa tehokeino, ei proosassa. Tätä seuraava virke on vaillinainen, siitä puuttuu verbi. Viimeisessä virkkeessä on kielellistä antiteesia. Selkeää lyriikkaa.

 

Lähetä kommentti

<< Home