20.6.06

Projekteja

Täällä mökillä on aina meneillään jokin projekti. Elämä ei siis ole pelkkää itseensä panostamista, varpaankynsien lakkailua, laiturilla löhöilyä ja rakkaiden ystävien kanssa terasseilla tai grillin ääressä istuskelua. Ei, vaan sanoisin niin, että täällä on huulipuna tarpeeton, samaten kynsilakka, koska ne eivät kestä menossa mukana. Toisaalta, kyllä ne huuletkin punataan ja varpaankynnet lakataan, kun kesä vähän kuluu ja maa alkaa lunastaa sitä, mitä siihen on hiellä ja vaivalla panostettu…

Nyt on meneillään monivuotisen kompostin tyhjentäminen ja ajaminen puutarhamaan parannukseksi. Tämä on oikeastaan ensimmäinen vuosi, kun komposti antaa jotain kunnolla, huolimatta siitä, että siinä oli muurahaispesä munineen. Hajotin sen tietenkin, heitin pesän ytimen metsään ja odotin rauhassa, että muurahaiset seuraavat perässä. Sinne menivät ilman myrkkyjä. Nyt kompostin tyhjentämisellä on kiire, jotta saan kompostin taas käyttöön.

Seuraava työ odottaa jo ovella. Saunan nurmikko on vihdoin saatava ajetuksi. Nyt on vain leveä polku rantatielle ja saunan edusta ja taus ajettuna. Mutta kun tilanne on se, että saunan ympärillä on laaja alue, joka on pidetty avoimena, koska reunoilla on marjapuutarha, mustia viinimarjapensaita, puutarhavadelmapöheikkö ja muutama luumupuu. Saunalla on aina kauhean kuuma, sillä se sijaitsee alhossa, johon paahtaa koko päivän. Lisäksi vieressä on pelto, joka on jätetty luonnonkukille ja ohdakkeelle, joka uhkaa vallata koko pellon. Siksi saunalla on aina mehiläisiä ja kimalaisia sun muita pistäviä, jotka puolustavat reviiriään ja yrittävät ajaa ruohonleikkaajan pois. Joka kesä olen saanut mehiläisenpiston, joka vaatii minulla aina lääkärillä käynnin ja antibioottihoidon, niin mahtavaksi paukama turpoaa.

Saunalla on myös punkkiarmeija. Rubenilla olikin kesäisin punkkipanta kaulassaan ja se suojasi loppukesän punkeilta. Alkukesästä, ennen kuin pannan vaikutus alkoi, poimin Rubenista säännöllisesti punkkeja pois, milloin vatsanahasta, milloin kulmakarvasta, milloin niskasta. Pitäisiköhän ottaa punkkirokotus, ettei sairastu borrelioosiin? Ja pitäisikö kuitenkin ottaa koira? Minulla on ikävä Rubenia ja koiraa talossa. Miksi en voisi tarjota hyvää kotia jollekulle pienelle killisilmäiselle karvaturvalle? Pitäisikö tehdä reissu Viroon löytöeläinkotiin? Luulen kuitenkin, etten kestä sitä reissua, sillä en voi valita vain yhtä turria monen hylätyn silmäparin joukosta. Muistaisin lopun ikääni ne hylkäämäni silmäparit.

Pst 1 Lopetin puutarhablogini, kun datasiirtoresurssini eivät mitenkään riitä monen blogin yläpitoon. Kerron puutarhakuulumisia tässä blogissa. Luen silti edelleen omassa listassani olleita suosikkejani ja siirrän ne myöhemmin blogilista.fi:hini.

Pst 2 Sain Jelinekini loppuun ja nyt olen lukenut uusimman Kielikellon (2/2006) kannesta kanteen. Se on numero, joka pitäisi jakaa joka talouteen ilmaiseksi. Kyseessä on merkki- ja numeroilmauksia käsittelevä teemanumero, 64 sivua rautaista asiaa. Täytyy kyllä sanoa, että vanhalle konkarille uusi päivitetty tietopaketti ei tarjoa juurikaan uutta, mutta vahvistaa käsitystä siitä, että ohjeet ovat suosituksia, jotka kannattaa ottaa todesta. Olisin kaivannut vielä ohjeet siitä, millä näppäimistön yhdistelmillä eri merkit voi tuottaa. Nyt puhutaan siitä, että ihmiset eivät välttämättä osaa tuottaa merkkejä, mutta ei vaivauduta kertomaan, miten merkin saa aikaiseksi. Olisi ollut vaikka taulukko asteen merkeistä, hatuista jne.

19 Comments:

At 20/6/06 19:23, Anonymous JtB said...

Saunalla on myös punkkiarmeija. Rubenilla olikin kesäisin punkkipanta kaulassaan ja se suojasi loppukesän punkeilta. Alkukesästä, ennen kuin pannan vaikutus alkoi, poimin Rubenista säännöllisesti punkkeja pois, milloin vatsanahasta, milloin kulmakarvasta, milloin niskasta. Pitäisiköhän ottaa punkkirokotus, ettei sairastu borrelioosiin?

Oulun yliopiston päivystävä punkkidosentti Itämies epäilee, että lemmikkikoiraharrastuksen lisääntymisen myötä punkit valtaavat pian koko maan.

 
At 20/6/06 20:14, Blogger Iines said...

Itämiehellä taitaa olla pisua päässä. Eiväthän punkit edes viihdy muualla kuin saaristossa, ja joillain lounaisilla rantamilla - näin olen ymmärtänyt. Ja koiraan tarttunut punkkihan kuolee. Miten se pystyisi leviämään ja lisääntymään?

Mutta jtb, mitäs sanot, jos otan koiran?

 
At 20/6/06 20:40, Anonymous JtB said...

Petyn vähän, koska sulla ymmärtääkseni on jo huolehdittavana vanha englantilainen. Älä ainakaan tilaa pentua otettavaksi.

Itämies muuten epäilee, että koiranomistajat eivät löydä kaikkia riisimuroja.

 
At 20/6/06 20:47, Anonymous JtB said...

"Räjähdysmäisesti kasvanut lemmikkikoirien määrä on oululaistutkijan mielestä pääsyy punkkien nopeaan leviämiseen. Oulun yliopiston hyönteistutkijan Juhani Itämiehen mukaan koira käy punkin isännäksi jopa paremmin kuin ihminen. Punkista on saatu havaintoja jo Rovaniemeltä, Pellosta ja Ranualta. Itämies arvioi, että punkin leviäminen aivan pohjoisimpaankin Lappiin on vain ajan kysymys. Itämiehen mukaan koiraan voi tarttua myös borrelia-bakteeria levittävä punkki."

 
At 20/6/06 21:03, Blogger Iines said...

Kun en valitettavasti saanutkaan lampuria vielä, koiran tuoja ei päässytkään reissuun tännepäin.

Mieluiten ottaisin juhlasekoituksen, sillä se ei ole niin ennalta arvattavissa kuin pitkälle jalostettujen rotujen luonteet. Toisaalta voi tulla myös ikäviä yllätyksiä, kun ajattelee koiran terveyttä tms.

Mutta asia ei ole nyt ajankohtainen, sillä luulen, että tämä koirahinku on osittain vielä Rubenin ikävöimistä.

Rubeniin muuten pureutui joka vuosi punkki, parikin. Eikä borrelioosista tietoakaan, ellei sitten vanhuuden höperehtimiset olleet oire borrelioosista. Tämä Itämies tuntuu vähän hupiveikolta.

 
At 20/6/06 21:32, Anonymous JtB said...

"Puutiaiset kotieläimissä

Koiraa tai kissaa tehokkaampaa "punkkiharavaa" tuskin löytyy. Puutiaisen asuttamilla alueilla kotieläimestä saattaa löytyä kymmeniä puutiaisia päivittäin. Puutiaiset voivat kulkeutua sisätiloihin kotieläimen mukana ja tarttua ihmisiin. Sisätiloissa puutiainen voi elää kuukausia vain vähäisellä kosteudella.

Kotieläimet on hyvä kammata puutiaisalueilla päivittäin tiheällä kammalla. Samalla voi poistaa eläimen nahkaan jo tarttuneet puutiaiset. Kotieläimillä oireinen borrelioosi on harvinaisempi kuin ihmisellä, mutta myös niillä voi olla esimerkiksi nivel- ja hermosto-oireita. Borrelioosi hoidetaan eläimillä antibiooteilla samoin periaattein kuin ihmisillä."

http://www.reumaliitto.fi/punkki/uutisia.html

PS. Milloin tulet Helsinkiin?

 
At 20/6/06 22:40, Anonymous Arru said...

Iines, haastoin sinut kukannimimeemiin; katso Mikä ikä?!

 
At 20/6/06 23:07, Blogger A-K.H said...

Mitä tarkoittaa Tämä Gotlundin omaperäisellä kielellään muistiin merkitsemä arvoitus:

"Kynsikäs vei päevän sanoman lehmän näkömän takoa pellon parannuksen peältä."

(Muistin arvoituksen sanamuodon kaksi kertaa väärin. Siitä deletoinnit).

Tämä kai kuuluisi puutarha- tai kasvimaaosastoon.

 
At 21/6/06 09:40, Blogger Iines said...

Puutiaisen asuttamilla alueilla kotieläimestä saattaa löytyä kymmeniä puutiaisia päivittäin. Puutiaiset voivat kulkeutua sisätiloihin kotieläimen mukana ja tarttua ihmisiin. Sisätiloissa puutiainen voi elää kuukausia vain vähäisellä kosteudella.

Miten minusta silti tuntuu, että tuo mahdollisuus on lähinnä teoreettinen. Käytännössä se meni Rubenin kanssa niin, että siihen tarttuneet punkit imeytyivät sen lihaan eivätkä nähdäkseni salamatkustaneet karvoissa sisälle. Ja kun punkki pureutui koiraan, se oli niin piukassa, ettei sitä irrotettu käsin eikä edes parafiiniöljyllä tukehduttamalla. Sen sai irti vain näppärillä punkkipihdeillä ja niilläkin yhdenlaisella kiertoliikkeellä.

PS. Milloin tulet Helsinkiin?

Tilannehan on se, että minun pitäisi käydä Helsingissä oikeastaan heti hakemassa se lampuri ja katti. Kun vaan uskaltaisi ajaa niissä lukuisissa päätä sekoittavissa liittymissä ja kaupungin vilinässä. Toisaalta olen muinoin ajanut suvereenisti yhden talvikauden kerran viikossa Pasilan seutuville, jossa kävin yhdessä paikassa lisäopiskelemassa ja vähän opettamassakin. Tämä lampurin emäntä on luvannut opettaa reitin minulle nyt, kun olen vapaa reissaamaan.

Arru, kiitän kivasta haasteesta, johon vastaan mielelläni illemmalla, jos yhteydet pelaavat.

A-k.h, eihän tuommoista voi tietää kukaan muu kuin Gottlund itse. Eli?

 
At 21/6/06 11:56, Blogger A-K.H said...

Kynsikäs on tietenkin kanahaukka.
Päevän sanoma on tietenkin kukko.
Lehmän näkömän takoa on tietenkin lehmän takaa.
Pellon parannus on tietenkin lehmän läjä.
Voi, miten yksinkertaista!

 
At 21/6/06 12:10, Blogger Arawn said...

Ei millään pahalla, mutta jos ja kun joku on tutkinut asiaa, sinusta mahdollisuus on tietysti teoreettinen, koska SINUN koirasi ei koskaan sairastanut borrelioosia tai kantanut punkkeja karvoissaan asuntoosi? Jos joku on tutkinut ehkä tuhansia tapauksia, sinun yksi tapauksesi voi kumota koko tutkimuksen?

 
At 21/6/06 14:55, Anonymous Koiranleuka said...

Iineksen Ruben on vähäinen tilastotappio.

 
At 21/6/06 18:45, Anonymous Pähkäilijä said...

Merkeistä puheen ollen: mitä tässäkin kommenttilootassa esiintyvä merkki "/* tarkoittaa?

Auttakaa blogi-lukutaidotonta!

 
At 21/6/06 22:09, Blogger Iines said...

Kynsikäs voisi yhtä hyvin olla vaikka kissa! Ja "takoa" on minusta verbi eikä postpositio. Mutta kai se on niin, että vain toinen savolainen voi ymmärtää savolaista.

Arawn, käsität kai tahallasi väärin? En kumonnut mitään, kunhan kerroin omista kenttätutkimuksistani oman koirani kanssa. Luehan uudelleen, niin huomaat sävyni, joka on kohteliaan pohdiskeleva, ei teilaava, kuten sinun kirjoituksesi tässä blogissa kerta kerran jälkeen ovat. Väittäisin jopa, että jutustelussani on ystävällinen sävy. Uskon kyllä, että tutkijalla on kokeiluja ja kompetenssiia takanaan. Silti minä saan kyseenalaistaa hänen ajatuksiaan, koska 26 vuoden aikana (se aika minulla on ollut koira nyt viimeksi) en ole löytyänyt yhtään punkkia itsestäni, jälkikasvustani, äidistäni, en kenestäkään tässä huushollissa, vaikka vietämme kaikki kesät varsinaisella punkkialueella.

Pähkäilijä, missä se merkki on? Anna selkeä esimerkki. Tuommoinen merkki vaikuttaa kyllä omatekoiselta sekamuodostelmalta.

 
At 22/6/06 11:16, Blogger Arawn said...

Iines: Joo, tapaan juoksennella ympäriinsä ihan tahallani käsittämässä ihmisiä väärin.

Eikö ole mitenkään mahdollista, että jos käsitän väärin, se on tahatonta? Miksi ensimmäisen oletuksen on oltava, että se on tahallista?

Minusta sinun sävysi on teilaava. Minusta sinä kyseenalaistat hyvin heppoisin perustein - jos tutkija on tutkinut tuhansia yksilöitä, sinun yksittäistapauksesi ei millään lailla kaada hänen tutkimuksiaan. Todennäköisesti niiden tuhansien joukossa on ollut samanlaisia tapauksia kuin sinä. Eikä tutkimuskaan sano, että jokaikinen koira kantaa punkit mukanaan sisään ja tartuttaa ne läheisiin ihmisiinsä. Se sanoo, että koira edesauttaa punkin leviämistä lajina - voi siis olla koirayksilöitä, jotka eivät näin tee.

"Tämä Itämies tuntuu vähän hupiveikolta."

Tämä oli varmaan sitä ei-teilaavaa, ystävällismielistä pohdiskelua ja kyseenalaistamista? Jos olisin Itämies, en välttämättä käsittäisi sitä sellaisena...

 
At 22/6/06 15:43, Anonymous Pähkäilijä said...

Siis, esim. ensimmäisessä jtb:n kommentissa oleva ensimmäinen merkki. Tämä:

"/*

Olen arvellut, että se saattaisi tarkoittaa silmäniskua, mutta välillä vaikuttaa, että sitä käytetäänkin kappaleiden erotteluun, ja vaikka mihin. Olen ymmälläni.

 
At 22/6/06 18:47, Anonymous JtB said...

Olisikohan kysymys selaimen temppuilusta?

 
At 22/6/06 22:29, Anonymous Iines said...

Minä en ainakaan näe mitään. Veikkaan kiihtynyttä käpylisäkettä.

iines evk.

 
At 25/6/06 14:36, Anonymous pähkäilijä said...

Käpylisäkkeeni toimii ihan hyvin, mutta toisella selaimella näkyy tosiaan jotain muuta.

Kiitos, jtb!

 

Lähetä kommentti

<< Home