5.11.06

Kuolemantuomiot

Eilinen vainajainpäiväin päreeni poistui tältä paikalta itsestään - liekö halloweenin vaikutusta vai oliko vain ihan kotoisaa kummittelua, tonttujen ja haltijoiden tekosia.

Puhuin ilmaan haihtuneessa päreessäni vielä keskuudessamme elävistä yksinasuvista vanhuksista, sillä joka toinen päivä joku suomalaismummo tai -pappa tekee itsemurhan. Kun ei kukaan muu tule, tulee edes kuolema. Kynttilä palakoon vielä tänään heidän muistokseen, samoin kuin kaikkien itsemurhan tehneiden, joita omassakin suvussani on yksi. Isoisäni veli tuomitsi itsensä kuolemaan ja hirttäytyi navetan ylisille juoppohulluuskohtauksen aikana. Suku vaikeni tapahtumasta visusti, mutta vuotihan se ihmisten tietoon. Liekö sukua, jossa ei ole itsemurhaa? Tai edes hullua?

Ja tulee kuolema Saddamillekin. Kuulin juuri radiouutisista tämän tiedon. Miekkonen hirtetään, mikä on sille ihan oikein. Silti miettii sitä, miksi paha kostetaan pahalla, kauheimmalla mahdollisella tavalla. Teot jäävät kuitenkin elämään, ikuiseen muistoon.

(Piirros Giotto Scrovegni)

19 Comments:

At 5/11/06 12:17, Blogger Leonoora said...

Nuo vanhusten itsmurhat, ovat ilmeinen tabu, ainakaan niistä ei paljon puhuta julkisuudessakaan.
Mielenhäiriöitä lienee, luulisin jokaisessa suvussa, kietoutuvathan ja risteilevät mm. geeniperimämme jo Eevasta lähtien.
Oikein rupesin miettimään noita oman käden kautta lähteneitä sukulaisia. Taisi olla isän pikkuserkku, joka hirttäytyi maalla navetan ylisille. Ja joitakin, joilla se on jäänyt ajatuksissa aikomisen tasolle. Apu on löytynyt toisaalta.
Itsetuhoinen käyttäytyminen sensijaan on ollut hyvin yleistä, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö päällimmäisinä.

Olen pohtinut tuota kuolemanrangaistuksen käytäntöä silloin tällöin.
Sanotaanhan sanassa, että "Älä tapa." Mikä rangaistus kuolemantuomio toisaalta on? Sehän on helpotus, siis tavallaan palkinto.
Luulisi, että pahaa tehneen ihmisen pahin rangaistus on elää, kärsiä ahdistuksiaan ja tuskiaan sisimmässään, - tietysti sillä edellytyksellä, että hänessä on vielä jäljellä kykyä tuntea inhimillisiä tunteita, tiedostaa väärintekonsa.
Kuinka paljon tämä toinen vallanpitäjä onkaan tapattanut syyttömiä ihmisiä miehityksen aikana?

 
At 5/11/06 12:24, Blogger Leonoora said...

Tarkennus: "Eevasta, ja "eevasta"? Kuka olikaan ensimmäinen "Eeva"?
Eivät tietenkään yksin geenit, vaan tietyt käyttäytymismallit, arvot ja asenteet, nekinhän "saattavat" periytyä.

 
At 5/11/06 12:47, Blogger Iines said...

Nuo vanhusten itsmurhat, ovat ilmeinen tabu, ainakaan niistä ei paljon puhuta julkisuudessakaan.

Lensin lähes pyllylleni, kun luin tuon Hesarissa ollen tiedon, että joka toinen päivä joku yksinasuva yli 55-vuotias tekee Suomessa itsemurhan. Miksi tämmöisen kuulee vasta nyt? Siis joka toinen päivä! Sivistysvaltiossa?!

 
At 5/11/06 13:04, Anonymous Jussi said...

Paljon on kärsimystä takana noissa joka toinen päivä tapahtuvissa murhenäytelmissä. Kuten aina kun ihminen tappaa itsensä.

Vanhusten osuus ei ehkä kuitenkaan ole poikkeuksellisen suuri: Suomessa itsemurhan tekee Itsemurhan tehneiden läheiset ry:n sivuston mukaan neljä ihmistä päivässä.

 
At 5/11/06 13:13, Blogger Iines said...

Neljä ihmistä päivässä.

En ole koskaan uskonut, että määrä voisi olla tuota tasoa. Sen vain tiedän, että Suomi on kärkituntumassa maailman itsemurha- ja väkivaltatilastoissa.

 
At 5/11/06 14:26, Anonymous Iines J said...

Kirjoitin juuri itse blogiini, että kuolema on huono aihe blogeissa (koska se ei herätä kiinnostusta). Nyt sitten tuli todistettua, että nämä ohjelmatkin sensuroivat kuolemaan liittyvät postaukset... Ehdin kyllä lukea sen eilisen juttusi, mutta harmi, että se hävisi!

 
At 5/11/06 16:32, Anonymous Anonyymi said...

Oli miten oli, mutta Saddam ei ole mikä tahansa miekkonen.

 
At 5/11/06 20:09, Blogger Iines said...

Ei olekaan Saddam mikä tahansa miekkonen, mutta onhan tämä kuolemantuomio tänään tuomittu moneen kertaan, monelta taholta uutisten mukaan.

Barbariaahan kuolemantuomio aina on.

 
At 5/11/06 20:16, Anonymous Anonyymi said...

Sinä tosiaan asetut Saddamin tuomariksi! Toteat, että miekkonen hirtetään ja että se on sille ihan oikein. Samalla voisit tuomita miekkosen nimeltä Geor W. Bush hirteen, vaikka hän vielä seisookin tukevasti irakilaisilla ja amerikkalaisilla ruumiskasoilla. Konnat jakavat oikeutta konnille konnien tavoin. Siinä mielessä Saddam on hyvin tietoinen juridisesta asemastaan ja kuolemantuomionsa näytösluonteesta. Bush on kuvernoorinä tottunut jakamaan kuolemantuomioita. Saddamin hirttäminen olisi hänelle pelkkää länkkäriä, ja sopii muistaa, että jos joku ei ole hänen puolellaan, on hän myös Jumalaa vastaan.
Muuta en voi sanoa kuin että jatka hälinääsi - sairas maailma.

 
At 5/11/06 20:20, Blogger Iines said...

Höpsistä nyt! Sehän oli sarkasmia se päreeni miekkonen on ansainnut hirton -kommentti.

Mikä kumma siinä on, että minun luullaan aina kirjoittavan totista vakavaa tekstiä? Jos olisin mies, tuo olisi ymmärretty sarkasmiksi ensi lukemalta.

Siis minähän tuomitsen kuolemantuomion barbariana. Kuolema kuolemastahan vain jatkaa väkivallan kierrettä. Pitäisköhän minun varustaa tekstini ja lauseeni aina sarkasmi- tai huumorimerkinnällä, vaikka sulkuihin lauseen perään?

 
At 5/11/06 22:01, Anonymous Anonyymi said...

Höpsikselle

Jos kirjoittajana olisi ollut mies, olisin ladannut täydeltä laidalta, mutta olen saanut vanhanaikaisen kasvatuksen, jonka mukaan naista on pidettävä kuin kukkaa kämmenellä. Onkin varsinainen taito sanoa totisella naamalla sellaista mitä ei tarkoita ja tulla ymmäretyksi oikein.

 
At 5/11/06 23:43, Blogger Iines said...

No jaa, olet kyllä oikeassa tuossa viimeisessä lauseessasi.

Ilmaisin ajatukseni päreessä varsin epäselvästi, sillä ajattelen niin, että vaikka Saddam ansaitsee tulla hirtetyksi eli miekkonen ansaitsee hirton, silti hirttäminen on moraalisesti väärä teko. Väkivalta ei auta väkivaltaan.

 
At 6/11/06 00:08, Blogger Rauno Rasanen said...

Sääliksi käy irakilaisia.

Bushin jäljiltä koko maa on hirvittävämmässä kaaoksessa kuin koskaan.

Tekisi mieli sanoa kuten pilakuvan USA:lainen kenraali kolme vuotta sitten tarkastellessaan Irakin kartalta lukemattomien uusien levottomuuspesäkkeitten syntyä: "This country needs a dictator."

 
At 6/11/06 09:48, Blogger Iines said...

Sääliksi käy irakilaisia. - -Bushin jäljiltä- -

Tämä on sama ilmiö kuin aikanaan varhaiskulttuurien tuhoaminen, pakanoiden käännyttäminen, intiaanien ajaminen reservaatteihin ja yleesäkin "avun" tuputtaminen sinne, mihin sitä ei ole pyydetty. Minusta se ihminen tai se kulttuuri pikemmin on primitiivinen, joka ei näe muiden kulttuurien arvoa, vaan yrittää mukauttaa kaikki oman ideologiansa mukaiseksi.

 
At 6/11/06 11:03, Blogger Isä said...

Mielenkiintoinen dokumentti tuli tuossa männä viikolla Irakin miljardeista ja kuinka ne hävitettiin Amerikkalaisten toimesta. Muistini mukaan Irakissa oli sodan jälkeen kaikenkaikkiaan 24 miljardin dollarin edestä valuuttaa, joka kaikki kärrättiin Yhdysvaltoihin ja sitä kautta sitten takaisin Irakiin käteisenä (dollareina). Sitä sitten jaettiin erilaisiin "jälleenrakennusprojekteihin", siten, että kun väliaikaishallinto luovutti vallan takaisin Irakilaisille, oli rahaa enää jäljellä 3 miljardia.

Muistaakseni kyseessä oli ulkolinja ohjelma.

Toisaalta mitä voi odottaa kansalta joka tosiaan ajoi alkuperäisasukkaat reservaatteihin, petti heidät moneen otteeseen ja tuhosi heidän kulttuurin. Ja minkä vuoksi? Rahan. Lukekaa ihmiset kirja, haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen. Hieno kirja joka kertoo tästä edellämainitusta aiheesta Amerikan alkuperäisasukkaiden näkökulmasta katsottuna.

Saddam asiaan itsessään en ota kantaa..

 
At 6/11/06 11:57, Blogger Leonoora said...

Mielenkiintoista nähdä vaikuttaako Saddamin saama tuomio, ja sen "ajoitus" amerikkalaisten äänestyskäyttäytymiseen? Ennakkoäänestys näyttää uutisten mukaan olevan vilkasta. Hämmästyttää se äänestyslippujen kysymysten määrä?
Moneenko kertaan nyt laskettaneen äänimääriä, ja kuinka kauan, ennen kuin tulos voidaan julkistaa? :)

 
At 6/11/06 12:02, Blogger Iines said...

Minusta tämä on aika kaukaa haettua. Olihan se jo kauan yleisessä oletuksessa, että kuolema siitä Saddamille tulee.

 
At 9/11/06 01:08, Anonymous Petja Jäppinen said...

Mitä vikaa vanhusten itsemurhassa on?

Jos ihminen on aikansa elänyt ja katsoo että tämä on nyt nähty, katsotaan mitä on toisella puolella, niin mikä sen hienompaa, että valitsee itse, koska lähtee.

Minusta ihmisten pitäisi tehdä enemmän. Tarkoitukseni olisi itsekin lähtäe täältä vapaaehtoisesti, sitten kun alkaa kirjoittaminen tympiä tai ilmasto kyllästyttää.

"Paha kostetaan pahalla"?

Mikä on pahaa, kamalinta mitä voi tapahtua?

Kumijeesuskauppiaat yrittävät myydä minulle henkistä hieromasauvaa ja käyttävät argumenttia, että sillä saa ikuisen elämän.

Ikuinen elämä on minusta hyvä lähtökohta kauheimmalle mahdolliselle kohtalolle, jota voisin toivoa pahimmalle vihamiehelleni sillä aikaa että yritän keksiä jotakin vielä iljettävämpää.

Mutta onko sinusta Saddamin hirttäminen tai tappaminen oikein?

Miksi?

Minusta hänen paikkansa olisi josakin hoitolaitoksessa, ei vankilasa.

 
At 9/11/06 10:35, Blogger Iines said...

Petja Jäppiselle,

et ole lukenut kommenttejani, mutta ei kai sitä voi vaatiakaan.

Ei, Saddamin tappaminen ei ole oikein, vaikka hän on ansainnut kuolemansa. En usko väkivaltaan, en sanktioihin. Väkivallalla ei pidä kostaa väkivaltaa, se on barbariaa.

Kunpa nuo vanhusten itsemurhat olisivatkin kauniita, rauhallisia luopumisia elämästä. Tuskin ne sitä kuitenkaan ovat, Petja J. Ihmisen elämänvietti on voimakas, eikä tyyni luopuminen kaikesta ole ominaista tälle lajille.

 

Lähetä kommentti

<< Home