18.11.06

Vanhoja kirjoituksia

Laatikossa on pino vanhoja sinikantisia kouluvihkoja. Tässä kaikenlaisen paasauksen lomaan välipalaksi vanhoista jutuista kiinnostuneille muutamia poimintoja vihosta, jonka nimilapussa lukee Asioimiskirjoituksia 1914 - 1915. Tekstit on kirjoitettu pienen koulupojan horjuvalla käsialalla.

Palvelijaa halutaan

Reipas ja siivo 18 vuotta täyttänyt nuorukainen otetaan hyvillä ehdoilla hevostenhoitajaksi. Tarjoutujalla tulee olla kykeneväisyystodistus entiseltä isännältään taikka muuten tunnetulta henkilöltä. Rautalammilla Peuralassa syysk. 4 päivänä 1904, Sepeteus Sirviö.

Palveluspaikkaa haluaa

Kansakoulun oppimäärän suorittanut ja hyvänpuoleisilla todistuksilla varustettu 17 vuotias nuorukainen haluaa sellaista palveluspaikkaa, jossa olisi tilaisuus tottua hevosten hoitamiseen ja maanviljelystoimeen kuuluviin tehtäviin. Palkkaa pyydetään 18 mk kuukaudessa ja elanto. Kutsumuksen sopii lähettää Kerkonperän postiasemalle osoitteella "Nuorukaiselle".

Kadonneen ilmoitus

Kuluvan helmikuun 10 pvää vasten yöllä hävisi tuntemattomalla tavalla hopeakuorinen, keskikokoinen ankkuri-taskukello, merkitty n:olla 10 30.1. Joka siitä tahi varkaasta jotakin tietäisi, pyydetään palkintoa vastaan ilmoittamaan joko suoraan allekirjoittaneelle tahi kaupppias Aatu Arvolalle Jyväskylässä. Kivijärvellä 18 p:nä helmikuuta 1904. Tuomas Tyhjänen, Palvelija Kivijärven Kinnulassa.

Huutokauppailmoitus

Kohta sattuvan poismuuton takia myöpi allekirjoittanut vapaaehtoisella huutokaupalla maanantaina kuluvan maaliskuun 20 p:nä alkaen k:lo 10 e.pp. Rautalammin Kirkonkylän Rouhelassa hevosia, lehmiä, huone- ja talouskaluja. Tunnetuille ostajille myönnetään silloin hyväksyttävillä ehdoilla kolmen kuukauden maksuaika. K Joukahainen, maanviljelijä.

Vaivashoitopiirin kokouksen kuulutus

Vaajasalmen vaivashoitopiirin maksuvelvolliset sekä muut, joilla on kokoukseen jotakin asiaa, pyydetään kokoontumaan maanantaina tulevan joulukuun 5 p:nä klo 11 e.pp. Kiiskilän tupaan keskustelemaan ja päättämään piirin köyhälistön asioista. Matti Seppälä, vaivaspiirin esimies.

Hakemus seminaariin

Pyydän nöyrimmästi päästä oppilaaksi Jyväskylän seminaariin ensi lukuvuoden alkaessa, ja kun olen vähävarainen, niin rohkenen toivoa pääseväni sisäoppilaaksi. Mukaan liitän jäljennöksenä ylemmästä kansakoulusta saamani päästötodistuksen, lääkärin todistuksen terveydestäni, todistuksen omasta ja vanhempieni varallisuudesta sekä papinkirjan. Antti Melanen.

Todistus oppiin pääsyä varten

Että nuorukainen E. Leander, syntynyt joulukuun 3 p:nä 1897, on tunnettu sekä elämässään nuhteettomaksi että muutoin edistystä harrastavaksi, reippaaksi ja käteväksi pojaksi, saan täten todistaa. K. F. Hellström.

Ilmoitus yrittäjäksi ryhtymisestä kihlakunnan voudille

Täten ilmoitan nöyrimmästi, että aikomukseni on tämän pitäjän Ajostaipaleen kylässä ruveta harjoittamaan kirjakauppaa. Myötäliittäisin papintodistuksen ijästäni ja maineestani. Ilmoitan samalla että toiminimenä tulisin käyttämään ainoastaan allaolevaa nimikirjoitusta. Wilppulassa toukok. 6p:nä 1915. Aatu Alasonkila.

(Maalaus Vincezo Floppa)

8 Comments:

At 18/11/06 17:24, Anonymous Iines J said...

Lähestyn teitiä mitä nöyrimmin kiittääkseni erinomaisen wirkistäwista kirjoitelmista. Terweisin Iines Jalo, Kirkonkylä

 
At 18/11/06 17:29, Blogger Iines said...

Täten saanen minä, paljas Iines saattaa tiedoksenne, arwoisa kaimani Iines Jalokivi, muikeimmat kiitokseni osoittamastanne kiinnostuksesta waatimatonta kyhäelmätäni kohtaan.

 
At 18/11/06 22:33, Anonymous Anonyymi said...

Pilkkaatko?
Ei ole kovin pitkää aikaa, kun
anoin kunnioittaen paikkaa, mikä teillä oli lehdessä haettavana se ja se.
Olen tehnyt sitä ja sitä ja kunnioittaen toivon, että minut otettaisin huomioon valitessanne kyseiseen paikkaan olevaa viranhaltijaa.
Kunnioittavasti Aino

 
At 18/11/06 22:43, Anonymous Kalevi Hotanen said...

No niin, löytyyhän sitä savolaisverta. Tosin Rautalampi kuului aikoinaan hämäläisten eräsijoihin. Eräs savolaiskiila löntysti Isalmelle Pörsänmäelle, toinen pysähtyi osittain Karstulaan, mutta jotkut jatkoivat Kivijärvelle ja Kinnulaan. Mitä taas Keski-Suomeen tulee, niin sehän on Pudasjärvellä, Suomen puoliväli. Maantieteellinen keskipiste on siirtynyt vähän syrjään Piippolasta, mutta en muista minne.

 
At 18/11/06 23:15, Anonymous Anonyymi said...

Lehdessä oli erään firman ilmoitus, että puunaamaan tottunut siivooja saa paikan. Aamulla firmaan tuli nainen, joka sanoi: - Huomenta, minä olen siivooja, missäs on se puunaama.

 
At 19/11/06 00:43, Blogger catulux said...

Heippa hei Iines! Siis lähetän terveiset nyt tänne suoraan Sinulle!

Allekirjoitan edelleenkin kaiken minkä ilmaisin Rasasen blogissa ja lisäisin vielä jotain.

Erkkaopetuksen osuus kuntien/kaupunkien opetusmäärärahoista on noussut viimeisinä vuosina suorastaan eksponentiaalisesti. (Esim. Hesa+ Vantaa n 9% ??)Näin Ollen jopa sen viimeisimmän sinisilmäisen opettajaidealistin silmän pitäisi jo viimeinkin aueta.

Erkkaopetus on eräänalainen pohjaton suo, Moolokin kita, johon uppoaa suuret määrät turhaa rahaa, koska peruskoulumme yrittää tehdä jokaisesta suomalaisesta eräänlaista sos.dem. ihmistä (vrt. neuvostoihminen) ; Kaikki oppivat kaiken, kaikki ovat samanlaisia...
Ja tämähän on se punavihersatu, joka ei reaalimaailmassa pitkälle kanna...

Nimimerkkini isähahmoa kunnioittaen (Catullus, olethan lukenut? ) kysynkin, onko tuo vaaleiden hiusten kruunaama kaunis niska Juuri Sinun vai jonkun muun ?? Niska on muuten äärimmäisen erogeeninen ja herkkä paikka. Näin viileän matemaattisestikin todeten...

SIIS...Kolmen punaviinilasillisen jälkeen toivotan kaikkea hyvää sinne kasvatusrintamalle! Taistelkaame!

t.C

 
At 19/11/06 10:06, Anonymous Anonyymi said...

Aino,

en pilkkaa, vaan olen tosissani. Ei hakemuksissa enää anota työpaikkaa nöyristellen tai kunnioittaen. Ei myöskään toivota, että otetaan täten huomioon. Työntantajat ovat kyllästyneet näiden jämähtäneiden tekohurskauksien lisäksi myös lakonisiin ja luettelomaisiin cv-hakemuksiin, joissa ei ole ole osattu muodostaa ainuttakaan ehjää virkettä. Nettisukupolven koodikielinen tykitys ei kerro hyvää työntekijän luovista ongelmanratkaisutaidoista.

 
At 19/11/06 10:13, Blogger Iines said...

a-k.h:lle tattista puunaamavitsistä. Kunpa olisin kuullut sen jo aiemmin, niin olisin voinut riemastuttaa sillä opetuslapsia hakemuksia laatiessamme. :)

Katuvalolle,

niskat on omat ja tämän Lesbian rakastajan, runon ja rakkauden miehen nimen, olen kyllä kuullut ennenkin.

Mitä tulee tuohon erityisopetuksen hurjaan kasvuun, se ei kait ole ristiriidassa visioni kanssa. Visioni kurittomasta koulustahan ei tarkoita oppilaille lespaamista.

 

Lähetä kommentti

<< Home