21.11.06

Rasistiset teinit

Mistä ne rasistiset yläkoululaiset ja teinit oikein sikiävät? Ja mistä saavat voimantuntonsa? Jostain se uho versoaa, jossain täytyy olla vihan alkukoti, kun yhdestä luokallisesta omiakin oppilaitani saattoi olla reilu enemmistö sitä mieltä, että maahanmuuttajat ja valtaväestöstä poikkeavat ovat laiskoja keinottelijoita, joilla on valtava omaisuus hameensa laskoksissa. Yksikin romaninainen oli kuulemma vaatinut sosiaaliavusta 1.600 euroa kansallispukuunsa ja saanut sen, mistä koko luokka oli tuohduksissaan.

Enpä juuri siis yllättynyt aamuisen Hesarin uutisesta, jonka mukaan 40 prosenttia yläkoululaisista on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa pakolaisia. Oikeastaan itse arvelisin prosenttilukua suuremmaksikin, työskenneltyäni yläasteelta tulleiden kanssa iät ja ajat. Nythän tieto pohjaa vain yhteen tehtyyn tutkimukseen. Olen joutunut muutamaan kertaan sellaiseen tilanteeseen puheviestinnän väittelyissä ja keskusteluissa, että ei ole saatu ketään puhumaan rasismia vastaan, ellei pelata roolipeliä. Joissain keskusteluissa on ollut pakko avata suunsa, vaikka keskusteluun puuttumista välttäisikin viimeiseen saakka.

Yläkoululaisilla ei ollut tutkimuksen mukaan myöskään tietoa siitä, että Suomessa on maahanmuuttajia selvästi vähemmän kuin muissa Euroopan unionin maissa, eli vain kaksi prosenttia kansalaisista on lähtöisin muualta. Tätäkään en oikeastaan ihmettele, sillä yhä harvempi lukee sanomalehtiä ja kuuntelee uutisia. Internet on siitä kiva uutisfoorumi, että sieltä voi valita mieleisensä uutiset.

Joskus sitä vain miettii, miten käy, kun on oikein vanha ja rollaattorin varassa, näiden pikkurasistien johtamassa yhteiskunnassa. Sitä voidaan vaikka katkaista eläkkeenmaksu ja tuet neekereiltä, mummoilta ja mustalaisilta.

46 Comments:

At 21/11/06 11:37, Blogger Sedis said...

Viimeinen kappaleesi on hyvä syy siihen, että rasismia pitää aktiivisesti vastustaa.

Odottelen yhä tavallisten kansanedustajien aktivoitumista tällä saralla.

Miten olisi 200 kansanedustajan yhteinen esiintyminen omalla kuvallaan ja suullaan?

Moniko jättäisi osallistumatta?

 
At 21/11/06 11:59, Anonymous Anonyymi said...

Vi***ako noita täällä hyysäämään. Ymmärrän varsin hyvin miltä tuntuu jos naapurin romaani saa 1600€ johonkin kansallispukuun jos itsellään ei rahat riitä edes elämiseen.

Jos tänne tulee pakolaisena tai minä vaan niin mielestäni on aivan turha vaatia muutoksia meidän yhteiskuntaan. Jos ei kelpaa niin pois vaan.

 
At 21/11/06 12:32, Anonymous Antero said...

En kiistä mitään, mutta ihemttelen syvästi, etkö koskaan itse peruskouluiässä pitänyt hillittömän hauskana vastata kaiken maailman kyselyihin mahdollisimman epäkorrektisti ja/tai tyhmästi?

 
At 21/11/06 12:52, Anonymous Jussi said...

Pakko tunnustaa, että vielä teininä pidin itsekin suomalaisia jotenkin erinomaisina. Vastasihan yksi suomalainen kymmentä ryssää, vaikkei tiedettykään mitä tehdään kun se yhdestoista tulee. Neekerit olivat huvittavia, romaanit omituisia, työnvieroksujia ja rikollisia ja ruotsalaiset vähintään vasenkätisiä. Ollakseni oikein vilpittömän ristiriitainen, tuomitsin kuitenkin jyrkästi apartheidin.

Suvaitsevaisuutta ja aitoa kykyä arvostaa myös toisia kulttuureja ja vieraannäköisiä ihmisiä opin, sikäli kuin olen oppinut, vasta vanhemmiten, oikeastaan vasta alkaessani lähestyä keski-ikää.

 
At 21/11/06 12:52, Anonymous Anonyymi said...

Paskat ne mitään vastaa epäkorrektisti tai tyhmästi.

Jo tarhasta alkaen pakolaisia hyysätään ja kohdellaan eri tavalla kuin suomalaisia kakaroita.
Miltei kaikkialla muualla vaaditaan ihmisiä käyttäytymään "maassa maan tavalla" mutta meillä ollaan niin perkeleen nynnyjä.

Jos kansa saisi valita esim. siitä miten kunkin kohdalla tehdään 10% maksamistaan veroista ja vaihtoehtoina olisi ulkomaalaisten hyysääminen, sairashuolto,vanhushuolto ja eläkkeet väitän, että ulkolaiset vetäisivät lyhyemmän korren.

Minulla ei ole mitään vastaan pakolaisia eikä ulkomaalaisia yleensäkään, mutta näitten ryhmien vähemmistöt jotka valitettavan usein näkyvät medioissa ja katukuvissa eivät ansaitse kun paluulipun sinne mistä tulivatkin.

 
At 21/11/06 12:56, Blogger Sari said...

Niin, mitä hyysäämään ketään. Ollaan kaikki vaan oman onnemme seppiä ja kitketään kaikki luuserit pois. Tulee tilaa jaa SUVilla.

Rasismin siemen on minusta siinä ajattelussa, että jokainen on vastuussa omasta kohtalostaan. Vast'ikään kuulin erään nuoren miehen selittävän, kuinka hän on kyllä prekariaatti, mutta kuitenkin optimisti, ja että kaikkien pitäisi vaan ajatella positiivisesti.
Ei vain muistanut mainita sitä, että isi oli ostanut asunnon, ja että prekariaatti työ oli hyväpalkkaista; nuo saattoi hiukan vaikuttaa siihen optimismiin.

Suomessa ei sitäpaitsi todellakaan ole mitään siirtolaisongelmaa, se saattaakin olla suurin syy siihen, että ihmisillä on varaa olla tietämättömiä/rasisteja, ei tarvitse pohtia monimutkaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.
Tämä nyt on vähän sellaista 'ette te tiedä siellä lintukodossa miten maailmassa asiat on', mutta tottahan se on. Lintukoto mikä lintukoto.

 
At 21/11/06 13:33, Anonymous minh said...

Omituisinta on se, että ollaan valmiita uskomaan joka ikinen urbaanilegenda romanien kansallispuvuista ja somalien mersuista ilman epäilyksen häivääkään.

Ja jos ajatellaan näitä kansallispukuja, niin sossuhan maksaa vaatekustannuksia toimeentulotuen varassa eläville ja joku hameissa kulkeva romaninainen tarvitsee hameensa, mutta ei sitten vastaavasti joka kuukausi mitään muotivaatekasaa tai erilaisia harrastuskuteita(laskettelu- tai lumilautailuvälineitä ja -maksuja hoidetaan myös sossun puolesta, kuten kaikkia muitakin varustehankintoja)ollenkaan. Se kansallispuku on monivuotinen vaate, eikä todellakaan pois kenenkään muun toimeentulotuesta.

Ja toinen anonyymi, joka on sitä mieltä, että pakolaisia ja maahanmuuttajia "hyysätään" tarhasta asti, niin kertoisit edes vähän tarkemmin mitä se hyysääminen on ja miten ilmenee...
-minh-
P.S. Tiedän, että tämä on täysin hedelmätön keskustelu, kohta joku anonyymi kommentoi, että kuuli naapurinsa kertovan, kuinka eräskin somaliperhe sai kymppitonnin kuussa sossusta ja ajelee mersulla ja sossu kalusti heidän asunttonsa viimeisen päälle ja hankki digiboksit ja lcd-telkkarit sekä nintendot lapsille. Kylläjuu.

 
At 21/11/06 13:58, Anonymous Anonyymi said...

Mustalaiset ovat jees ja kuuluvat yhteiskuntaamme.

Joku halusi urbaanilegendan tosi elämästä, tässä tulee.

Taloyhtiössämme vuosi sitten omaliperhe valmisti ruokaa kohtalokkain seurauksin. Oma kämppä paloi tuuskan nuuskaksi ja suuri osa yhtiön muista asukkaista jouduttiin evakuoimaan, muista viimeiset pääsivät koteihinsa muutaman viikon jälkeen kun heidän asuntonsa lattiat ja sähköitykset oltiin korjattu.

Somaliperhe pääsi takaisin omaansa 3kkn rempan jälkeen, koko asunto oltiin jouduttu laittamaan uusiksi.

Samainen neekeripesue sai häädön asunnosta 8kk korjausten jälkeen ja asunto oli siinä kunnossa, että siihen jouduttiin taas tekemään pintaremontti ja muutamia ovia uusimaan.

Vittu, saunan taakse ja nappi otsaan sanon minä, tai vähintään paluulippu somaliaan.

Häädön syistä pari olivat, yhteisten tilojen tahallinen rikkominen ja varastelu.

 
At 21/11/06 14:13, Blogger Sari said...

Iines , sinun 'anonymous' kommentoijasi ovat kadehdittavan kökköjä!

Lisää tositarinoita!

 
At 21/11/06 15:04, Anonymous Anonyymi said...

Nyt nyt tänne pääsee. Tänne on tullut sairastamaan joku anonymous. Toivottavasti rasistinen suunpieksäntä hoitaa, mutta jos ei, niin olisikohan oma-aloitteisesti syytä mennä saunan takkse ja... Tuli vain vain mieleeni, että koska romanit eivät assimiloidu valtaväestöön, on yhteiskunta tullut jossain määrin vastaan eräissä asioissa, mm. naisten kansallisasun kustannuksissa. Se on ihan lakisääreinen juttu.

 
At 21/11/06 15:13, Anonymous Anonyymi said...

http://www.saunalahti.fi/g333/vasen.htm

 
At 21/11/06 16:18, Blogger Iines said...

Samaa mieltä romaninaisen asusta. Se on perinne, jota romani ylpeydellä kantakoon, ihan kuin Suomi-neito kansallispukuaan. Mutta menepä ja tao se noiden pikkurasistien päähän.

Anonyymiin/anonyymeihin pitää vaan suhtautua. Itsekin ajattelin minhin tavoin sanaa urbaanilegenda kirjoittaessani muistumaa tuosta romaninaisen asusta. Näitähän riittää.

Mikähän se sukupolvi tai aikalaisryhmä on, joka aloitti tämän aggressiivisen vihanpidon maahanmuuttajia kohtaan?

 
At 21/11/06 16:33, Anonymous Anonyymi said...

Olivat muuttaneet aikapäiviä sitten ja niillä minuakin kakarana peloteltiin. Jos et ole kunnolla, niin mustalaiset vievät (tai annetaan mustalaisille). Joulupukilla ja poliisilla peloteltiin myös ja sitten jumalalla.

 
At 21/11/06 17:05, Blogger Mette said...

Kerronpa minäkin jutun tälle anonymousille. Tutulle somaliperheelle sattui keittiöpalo (somaleiden suosittu - ja herkullinen - kansanruoka tehdään uppokuumentamalla rasvassa kuin munkit). Perheellä ei ollut puhelinta. Rouva ryntäsi soittamaan naapurin ovikelloa ja pyysi kutsumaan palokunnan. Oven avannut suomalaisnainen läimäytti ovensa kiinni. Onneksi toinen naapuri oli ymmärtäväisempi, muuten talo olisi todella voinut palaa. Nyt vain keittiön seinä mustui.

Nykyisessä talossani alapuolelamme asuu suomalainen nainen, joka on jo kahdesti polttanut keittiönsä.

 
At 21/11/06 17:50, Anonymous Anonyymi said...

Poika 10v. kysyi minulta onko Amerikka joskus miehitetty. Vastasin eurooppalaisten vallanneen mantereen intiaaneilta. Poika siihen, että hän tarkoitti aikaa, jolloin mantereella jo asui oikeita ihmisiä. Sellaisia, joilla oli junia ja muuta sellaista teknologiaa. Pojan puheessa oli paino sanoilla oikeita ja teknologia.
En kyllä tiedä liittyykö tämä tähän postaukseen. Tulipa vaan mieleen.

t. Veikko

 
At 21/11/06 18:07, Blogger catulux said...

"Man is man! Never mind the color!" Näin sanoi eräs baarikaappinsa avannut, täysin spugen näköinen resupekka Espan puistossa kahdelle maiharisaapassuomenlipunkantajalle,jotka soittivat turpaa kahdelle asiallisen näköiselle somalimiehelle. Tietenkin suunsoitto tapahtui tankeroenglannilla. Kaksi sankaria hämmästyi täysin tästä laitapuolen kulkijan ihmisyyden oppitunnista, joka tapahtui lisäksi hienolla englannin kielellä.

Oli muuten upea esimerkki siitä, miten aitoa suvaitsevaisuutta löytyy tavallisen kansan parista.

Sitten asiaan. Iineksen tämänpäiväinen logi on valitettavan tyypillinen esimerkki suomalaisesta turhasta itseruoskinnasta ja nuorten syyllistämisestä.

Usein tällaiseen nirppanokkaiseen "voi teitä rasisteja"-asenteeseen, liittyy yli-idealsitinen maailmankuva, jonka taakse ei näy selvät maahanmuuttajien mukanaan tuomat ongelmat.

Samalla myös suljetaan auvoisesti silmät eri kulttuurien selviltä epäkohdilta ja ongelmilta. Tällainen lässytys on kyllä omiaan nostattamaan vielä enemmän muukalaisvihamielisyyttä.

Ja kun katselee esim. Rans´kaan ja Saksaan voi todeta, että kenties on hyvä asia, että Suomi on vielä väestöltään homogeeninen maa. 60-luvun idealistit heiluttivat punalippuja ja rakensivat hiekkalinnoja. 2000-luvun vastaavat mutisevat monikulttuurisuusmantraa tuntien itsensä tavallista kansaa paremmaksi. Ainoa maa, jossa monikulttuurisuus aidosti on toteutunut on USA....

 
At 21/11/06 18:33, Blogger Iines said...

Catulux,

pikemmin kysyn neuvottomana nuorten rasistisuutta kuin nirppanokkaisena, joka ominaisuus ei yleensäkään oikein istu meikäläiseen. Ja ydin oli se kummastus siitä, että mistä tulee tämä erikoisesti suomalaisnuorille tyypillinen muita kulttuureja väheksyvä asenne. Miksi juuri me olemme onnistuneet saamaan aikaiseksi tällaista vihamielisyyttä, kun kouluissakin kansainvälisyyskasvatus on ollut läpäisevänä teemana kaikissa oppiaineissa. Ihan kuin vanha ryssänviha olisi siirretty uuteen kohteeseen.

 
At 21/11/06 19:13, Blogger Leonoora said...

Esi-isät ja äidit ovat monessakin suomalaisessa perheessä hehkuttaneet isänmaallisuuden ihannetta. "Kotimaamme ompi Suomi, Suomi armas..." Kuinka paljon se vaikuttaa vielä nykyisen nuorison kansallisidentiteettiin ja ajatusmaailmaan, sitä voi arvailla.
Mielestäni ei kyllä ole mikään ihme, että konflikteja on syntynyt ja syntyy eri kulttuurien toisiinsa sopeutuessa, varsinkin, jos jo arkisetkin tavat suuresti eroavat toisistaan. Olemme saaneet olla eristäytyneinä täällä lintukodossamme etupäässä häiriöittä, ikäänkuin piilosssa suurelta maailmalta.
Pelko erilaisuutta kohtaan, kateus, ennakkoluulot, niitä ei hetkessä voiteta, olivatpa valistuskampanjat kuinka monipuolisia ja kattavia hyvänsä.
Koulut ovat erityisasemasssa hälventääkseen lasten ja nuorten suhtautumista erilaisuuteen.
Ikävä vain, monet opettajatkin, ainakin hiljaa mielessään ovat edelleen "koti, kirkko ja isänmaa" kasvatuksen kyllästämiä.
Totta on, että monet kansalaisemme kokevat jäävänsä toiseksi etuisuuksia maahanmuuttajille jaettaessa. Esim. nuoret eivät ole tietoisia sopimuksista, laeista, joilla maamme on sitoutunut auttamaan pakolaisia, ja maahanmuuttajia.
Nopeimmin suhtautumisen muutokseen saattaisi vaikuttaa se, että koulut voisivat viedä nuoria jonnekin oppimatkalle. Joko maihin, josta pakolaisia on tullut, tai sitten sinne, missä monet kansallisuudet elelevät sopuisasti.
Kasvaako Suomessa suvaitsematon, itsekäs sukupolvi? Jos, niin miksi?

 
At 21/11/06 19:14, Anonymous Anonyymi said...

Kun vain muistaisimme kohdata henkilön yksilönä. Ennakkoluulottomia emme ole kukaan ja tämä "kohtaamisläksy" koskettaa meitä kaikkia.

Mitä nuorten asenteisiin vähemmistöjä kohtaan tulee niin pitkälti he toistavat (mielestäni) kotona opittua. Sama myös syynä miksi kv-opetus vaikuttaa tehottomalta. Paljon on tietämättömyyttä myös opetuksesta vastaavilla. Esim. jatkuvasti sekoitetaan käsitteet pakolainen, turvapaikanhakija ja maahanmuuttaja. En uskokaan, että sanastoa siivoamalla ongelma häviäisi. Asenne ratkaisee.

Tärkeän aiheen otit esille! Kiitos!

terv. itsekin opettaja yläkoulussa, "monikulttuuriperheen" äiti ja vaimo

 
At 21/11/06 19:22, Anonymous Anonyymi said...

leonoora! Sinäpäs sen sanoit:

Nopeimmin suhtautumisen muutokseen saattaisi vaikuttaa se, että koulut voisivat viedä nuoria jonnekin oppimatkalle.

Ja jos järki ei ala pelaa, niin voi jäädä pitemmäksikin ajaksi ottamaan aurinkoa.

 
At 21/11/06 19:34, Blogger catulux said...

"Ja ydin oli se kummastus siitä, että mistä tulee tämä erikoisesti suomalaisnuorille tyypillinen muita kulttuureja väheksyvä asenne. Miksi juuri me olemme onnistuneet saamaan aikaiseksi tällaista vihamielisyyttä, kun kouluissakin kansainvälisyyskasvatus on ollut läpäisevänä teemana kaikissa oppiaineissa."

Iines-hyvä. Etkö lukenut mitä kirjoitin?? Siis tuo hokemasi; JUURI suomalaiset; JUURI me! Siis lopeta, please...Tietenkään me vaeltajat emme useimmiten huomaa selässämme olevaa reppua.

Siis me suomalaiset emme ole millään tavalla muita kansoja rasistisempia tai ennakkoluuloisempia. Tietynlainen sisäänlämpiävyys on joka kulttuurissa ja joka kansassa.

Collega kertoi muuten miten hän aikoinaan oli Afrikan matkallaan lähtenyt pyöräilemään erään kaupungin sivukaduille. Tuohon aikaan turismi oli uusi asia ko. paikassa ja toverin pyöräilyreissu oli päättynyt paikallisten lasten ja nuorten epäluuloiseen töllistelyyn ja loppujen lopuksi velihopea oli kivisateessa lähetetty pois väärästä paikasta.

Vielä. Aito monikulttuurisuus ei synny koulussa lepertelemällä ja sillä että lähiön sosiaalituilla elävä ulkomaalaisperhe käy YK:n päivänä tanssimassa parit eksoottiset tanssit koulun juhlasalissa ....ja vetäytyy sen jälkeen takaisin omaan linnaansa.

Aito monikulttuurisuus vaatisi kulttuurien kohtaamista ihmisten arjessa ja työpaikoilla. Siihen suomessa on matkaa valovuosia; eikä vähiten sen vuoksi, että työttömyysprosentti on maahamanmuuttajien keskuudessa todella korkea.

 
At 21/11/06 19:42, Blogger Iines said...

Nopeimmin suhtautumisen muutokseen saattaisi vaikuttaa se, että koulut voisivat viedä nuoria jonnekin oppimatkalle.


Kai parasta harjoitusta on kuitenkin oma kotiryssä.

Luokissa on ollut mm. oma kotivietnamilainen, koti-inkerikko, koti-jugoslaavi, koti-ryssä Pietarista, kotisomali, kotivirolainen ja mitä niitä onkaan ollut. Ja näissä luokissa onkin parhaiten opittu näkemään ihminen siellä ryssänkaavun takana.

Tosin tuo oppimatka kaukomaiden lämpöön saattaisi houkuttaa operiepuakin.

 
At 21/11/06 19:54, Blogger Iines said...

Catulux,

opetat nyt äitiäsi sormi pystyssä. Ja luulen, ettet lukenut, mitä kirjoitin. Puhuin nimittäin siitä, että suomalaisnuorten rasistisuus on kummallista sen vuoksi, että heille annetaan niin paljon valistusta ja he suorittavat kansainvälisyysprojekteja, matkustavat ulkomailla, ovat reaaliaikaisen netin äärellä yötä päivää. SILTI he ovat välttyneet sisäistämästä eettisiä yhdenvertaisuusoppeja ihmisen kaikinpuoleisesta tasa-arvosta.

Heität esimerkin afrikkalaislapsista, jotka kivittävät ennen näkemätöntä muukalaista. Huomaatko: ennen näkemtöntä, koskaan kuulematonta, tuntematonta asiaa.

Heille ei ole annettu valistusta, he eivät tiedä, mitä on erilaisuuden sorto - suomalaisnuoret tietävät. Tämä on se ero, jota kysyn. Eli kysyn sitä, miksi tieto ei poista rasismia.

 
At 21/11/06 20:41, Blogger catulux said...

Tämä on varmaan sitä putkikommentointia.

Väitän, että :

1) Suomalaiset (+suomalaiset nuoret) eivät ole muita rasistisempia.

2) Tieto, sen jakaminen ja mammamainen tätien lepertely koulussa ei poista ennakkoluuloja.

Ja tärkein

3) Miten päästään suvaitsevaisuuteen ja AITOON monikulttuurisuuteen vaatii siis...

kertausta:

Vielä. Aito monikulttuurisuus ei synny koulussa lepertelemällä ja sillä että lähiön sosiaalituilla elävä ulkomaalaisperhe käy YK:n päivänä tanssimassa parit eksoottiset tanssit koulun juhlasalissa ....ja vetäytyy sen jälkeen takaisin omaan linnaansa.

Aito monikulttuurisuus vaatisi kulttuurien kohtaamista ihmisten arjessa ja työpaikoilla. Siihen suomessa on matkaa valovuosia; eikä vähiten sen vuoksi, että työttömyysprosentti on maahamanmuuttajien keskuudessa todella korkea.

Äiti, kohtasimmeko ;))

 
At 21/11/06 21:11, Anonymous Anonyymi said...

...eikä vähiten sen vuoksi, että työttömyysprosentti on maahamanmuuttajien keskuudessa todella korkea.

Sotketko tahallasi?

 
At 21/11/06 21:44, Anonymous Anonyymi said...

Ei tässä porukassa ole oikeastaan kuin yksi Tony Halmeen äänestäjä, jos sattuu asumaan oikeassa vaalipiirissä ja Halme vielä ehdokkaana, mutta tiukille vetää.

 
At 22/11/06 00:35, Anonymous Anonyymi said...

Olen muutaman anonyymin kirjoituksen tähän aiheeseen kirjoittanut. En ymmärrä monikulttuurisyhteisön palvontaa, Suomi on Suomi ja meillä on arvokas oma kulttuurimme jota vaalia.

Kyllä tänne pakolaisia ja ulkomaalaisia mahtuu, tosin tämä vaatii mielestäni heidän sopeuttamisensa yhteiskuntaamme. En ymmärrä, että koululaitostamme ja yhteiskuntaamme pitäisi muuttaa heidän ehtojensa mukaan. Jos joku pitää sitä rasismina sitä, että sosiaaliturvan väärinkäyttäjät jotka eivät edes yritä itsensä elättää rehellisesti saatikka opiskella suomea, ja puhtaasti rikoksilla itsensä elättävät maahanmuuttajat poistetaan maasta niin myönnän olevani rasisti.

Tunnen hyvinkin monta tänne muuttanutta ja sopeutunutta ulkomaalaista ja valitettavasti muutaman joka ei ole sopeutunut.

Tunnen myös sosiaalityöntekijöitä jotka päivittäin ovat tekemisissä näitten ongelma maahanmuuttajien kanssa, heidän kertomuksiaan kun kuuntelee ei kyllä asiat mene niin kuin pitäisi. Eräs näistä siirtyi Koskelan sairaalan vanhusten pitkäaikaisosastolle ”vaipanvaihtajaksi” ja on erittäin tyytyväinen valintaansa.

En halua olla ilkeä, mutta minusta tuntuu, että ikuiset yliopisto-opiskelijat jotka itse tuhlaavat yhteiskunnan varoja opiskelemalla huuhaata jolla ei pysty itsensä elättämään ovat näitä eniten suvaitsevia. Helppoahan se on jakaa yhteisiä verovaroja kun niitä ei itse maksa.

Suosittelen kaikkea suvaitseville tutustumiskäyntiä Helsingin ongelmalähiöihin ja niitten väestön kanssa keskusteleminen aiheesta ulkomaalaiset.

Jos a-k.h viittasi minuun T Halmeen äänestäjänä, niin meni kyllä pieleen, tosin taidan maaliskuussa kyllä antaa ääneni hänen edustamansa puolueelle, mikäli T.H. ei ole ehdokkaana. Edellisessä eduskuntavaalissa puolue ei saanut ääntäni ainoastaan Halmeen takia.

 
At 22/11/06 08:25, Blogger Iines said...

Ei hassumpi kirjoitus tuo viimeisimpäsi, anonyymi. Perustelet kantasi järkeenkäyvästi ja aukottomastikin. Moneen kohtaan voi nyökytellä ja yhtyä, sillä noinkin se on.

Tuo suomalaiseen kulttuuriin sopeuttaminen on kuitenkin maahanmuuttajan perusoikeuksien polkemista. Kenenkään omaa kulttuuria ei tarvitse eikä saakaan väkisin muuttaa vaan sitä tulee vaalia. Sen on rikkaus myös kantaväestölle, jos asennetta ja avoimuutta löytyy.

Uuteen kulttuuriin kotouttaminen on taas eri asia. Kotouttamisella voisi tarkoittaa uuden kulttuurin käytänteiden tutuksi tekemistä ja sellaisten periaatteellisten eroavuuksien (esimerkiksi "kunniamurhat", väkivaltaiset tavat tms.) selventämistä, joita uudessa kulttuurissa oleskelijoille lain puitteissa ei voida sallia.

 
At 22/11/06 08:44, Anonymous Anonyymi said...

"Kunniamurhia" ne kännissä tehdyt naistentapot suomalaisessa kulttuurissakin ovat ja juuri näiden syrjäytyneiden anonyymimiesten tekemiä. Ne ei siedä naisia eivätkä neekereitä kuin tarpeen tyydytykseen. Ja kysytäänpä tältäkin pikkuherralta, että saako lapsiakin läimiä "kasvatustarkoituksessa"?

 
At 22/11/06 09:39, Anonymous Anonyymi said...

Tamahan on mielenkiintoinen blogi.

Rasismi saa syntynsa pelosta, ja pelko saa syntynsa tuntemattomasta.

Sitten pelko kasvaa, koska kaikki pelokkaat kertovat kammottavia juttuja.

On niin hauskaa pelata ja pelottaa muitakin.

Ihmisten pitaisi siis tutustua toisiin, mutta sita varten tarvitaan halua. Ja halun synnyttaminen voi olla vaikeata.

Hyysayskin on jonkinlaista rasismia, siina mielessa etta se ei kasittele kaikkia ihmiskategoriota samalla tavalla.

Vaikea kysymys. Miksi vihaamme jotain/jotakuta jota emme edes tunne?

Meilla kaikilla on taipumus sanoa : En pida siita tai siita ihmisryhmasta. Kun sitten tapaamme henkilon juuri tasta ryhmasta voimme todeta etta "siinapa kiva kaveri".

Jospa meidan olisi opittava etta ryhma muodostuu useammasta henkilosta, joista muutamat ovat kivoja, ja muutamat vahemman kivoja. Suomalainen ryhma on aivan samanlainen kuin ne muut tyhmat. Suomalaisetkin ovat muille ryhmille erilaisia.

Mutta tama kai ei vastaa kirjoituksessa esitettyyn kysymykseen.

Nyt taidan jatkaa blogin lukemista, toivottavasti jatkossa (siis edellisissa postauksissa) yhta mielenkiintoista luettavaa.

 
At 22/11/06 14:31, Anonymous minh said...

On kummallista, että kun puhutaan rasismista ja mietitään, miten suomalaislapsia voitaisiin opettaa suvaitsevaisemmiksi, niin joku vetää siihen "maahanmuuttajien aiheuttamat ongelmat", "hyysäämisen", "hyssyttelyn" ja "sosiaaliturvaa väärinkäyttävät", joka ikinen kerta.

Maahanmuuttajaongelmiin tarttuminen ja rasismi ovat eri asioita.

Sosiaaliturvassa on aukkoja, joita käyttävät eniten hyväksi suomalaiset, jotka näistä sosiaaliturva-asioista jotain tietävät.

Miksi on ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että suomalainen, joka on syrjäytynyt tai vähävarainen, vihaa maahanmuuttajia(olivat he sitten pakolaisia tai mitä hyvänsä), koska heitä autetaan sopeutumaan ja heillekin kuuluu sosiaaliturva? Minä en ymmärrä, miten sillä vihalla, kateudella ja katkeruudella pystyttäisiin ratkaisemaan mitään. Suomalainen köyhä ei hyödy mitään siitä, että syyttelee maahanmuuttajia tai mustalaisia sosiaaliturvansa viemisestä. Hänen pitää ottaa selvää asioista, etuuksista jotka hänelle kuuluvat ja myöskin mahdollisuuksista muuttaa itse tilannettaan. Jos istuu peseellään ja valittaa, ei varmasti saa mitään muutosta asioihin.

Kritiikkini koskee myöskin maahanmuuttajia, jotka istuvat perseellään ja valittavat ja joka toisessa lauseessa huomauttavat, että mitään ei voi tehdä, kun suomalaiset ovat niin rasisteja. Perse ylös penkistä kaikki, joilla on mahdollisuus se tehdä!
-minh-

 
At 22/11/06 15:06, Blogger Iines said...

Rasismi tarkoittaa rotusyrjinnän lisäksi kiihkoilua rotuun/syntyperään liittyvistä asioista.

Minähän nuo asiat yhdistin päreessäni, koska en näe suurtakaan eroa rasismin ja maahanmuuttajavihan välillä.

Onko se nyt niin tärkeää aina olla pilkuntarkka siitä, että kukin toistaan muistuttava käsite niputetaan just oikeaan lokeroon? Tjaa, minusta ei. Olennaista on ihmisten pelko ja viha toisenlaisuutta kohtaan.

 
At 22/11/06 15:33, Anonymous Anonyymi said...

Niin, on se kumma. Maailmalta tulee pelkkiä hyviä uutisia monikulttuurisuudesta. Silti Suomessa on ihmisiä, jotka haluavat pitää maahanmuuttokiintiöt pieninä.

Ihmettelen myös akat.koulutettuja ihmisiä tällä meidän omakotitaloalueella. Tuossa melkein naapurissa on mamu-enemmistöinen koulu, joka ei kelpaa näiden ihmisten lapsille.
Olen järkyttynyt. Luulin, että rasistit ovat kaikki vähän koulutettuja ja syrjäytyneitä.
Onko minulle valehdeltu?

t. Veikko

 
At 22/11/06 21:08, Anonymous Anonyymi said...

Veikko yrittää olla vitsikäs, mutta valitettavasti Veikon silmät ja korvat valehtelevat. Monikulttuurisuuden mallimaa on Kanada ja uutiset sieltä ovat todella ilahduttavia.

 
At 22/11/06 21:45, Blogger catulux said...

Pointit jäivät ilmaan roikkumaan. `Cèst la vie..

Lopuksi ja yhteenvetona voi kertoa sitten tositarinan opiskeluajoilta, joka selittää samalla eräiden kommentteja.

Tapahtui luennolla, jossa eräs opettajakouluttaja (tietysti nainen!) puhui kulttuureista ja tietysti toisti monikulttuurisuus-mantraa hartaasti ja hyväillen. Tänne tulleilta ei missään nimessä voi vaatia, että he sopeutuisivat meidän kulttuuriin, vaan meidän suomalaisten on ymmärrettävä eri kulttuureita ja heidän tapojaan. Ujot opiskelijatytöt nyökyttelivät kiltisti ja hiljaa.

Luento olisi voinut olla siedettävä vaikka piinallinen, mutta lopuksi luennoitsija alkoi kertoilemaan matkustelemisestaan eri maissa. Suvaitsevaisuus loppuikin sitten heti, kun tuli kyse suomalaisten käytöksestä ulkomailla. Myös logiikka ammuttiin alas yhdellä heittolaukauksella kun tohtoritäti totesi:

"Kyllä se on NIIN kamalaa, kun me suomalaiset emme osaa ollenkaan käyttäytyä ulkomailla, emmekä osaa ottaa huomioon vieraan maan KULTTUURIA."

Hyvät lukijat! Tämä tarina (valitettavasti) on tosi.

Luulen, että myös Iines oli samalla luennolla, ainakin hänen sielunsa.

 
At 22/11/06 22:02, Anonymous Anonyymi said...

Minusta siinä ei ole mitään ristiriitaa, että pikkunatsit käyttäytyvät huonosti sekä koti- että ulkomailla.

 
At 22/11/06 22:13, Blogger Leonoora said...

Mikä lienee tilanne naapurimaassamme Ruotsissa? Miten vahvaa, näkyvää rasismia siellä esiintynee esim. nuorison keskuudessa? Vai esiintyykö tällä hetkellä lainkaan?

Parasta tietenkin olisi kaikkien osapuolten kannalta, jos ihmiset niin halutessaan, saisivat elää niin halutessaan, omissa kodeissaan, synnyinmaissaan, oman kulttuurinsa ympäröimänä.
Mutta se ei aina mene niin. Globaalit pääomavirrat, sodat, luonnonkatastrofit, epidemiat, nälkä, eivät kysy pienen ihmisen mielipidettä.
Saa nähdä, miten ennustetut ilmastonmuutokset tulevat vielä vaikuttamaan tulevaisuudessa jopa kokonaisten kansojen asuinpaikkoihin.

 
At 22/11/06 23:26, Blogger Iines said...

Catuluxille tiedoksi, että tuskinpa vain olen ollut samalla luennolla kanssasi. Taidat nimittäin olla minua aika lailla vanhempi, sillä kuvaamasi opetustilanne ja oppilasaines oli aikain takaa. Punaposkiset ujot tytöt eivät enää kuuntele nyökytellen, kun opettaja puhuu läpiä päähänsä.

 
At 22/11/06 23:39, Anonymous Anonyymi said...

Repardo, Pohjois-Amerikassa tuo tuntuu toimivan. Pitäisikö ottaa oppia?
Se kyllä tarkoittaa erilaista sosiaalipolitiikkaa ja avoimia työmarkkinoita. Minullle tuo sopii.


t. Veikko

 
At 23/11/06 12:16, Anonymous minh said...

Tarkoitin edellisellä kommentillani, Iines, niitä, jotka perustelevat rasisminsa maahanmuuttajaongelmilla. Että kun puhutaan rasismista ja miten sitä saataisiin kitkettyä suomalisten lasten ja nuorten keskuudesta, tulee joku selittämään, että "ei siinä ole mitään ihmeellistä, maahanmuuttajat aiheuttavat ongelmia ja niitä hyysätään, ei ole rasismia vastustaa pakolaisia ja maahanmuuttajia, se on vain tervettä". Se kun ei sitten taas ole rasismia, jos puhuu pelkästään ongelmista ja yrittää ratkoa niitä.
Rasismia on minusta se, että otetaan lähtökohdaksi se, ettei maahanmuuttajia pitäisi auttaa, tukea tai yrittää sopeuttaa, vaan suljetaan rajat ja ollaan keskenään pikku sisäsiittolassa.

Ongelmiahan on, niiltä on turha sulkea silmiä, mutta yksioikoinen "vastustaminen" ei ole ongelmanratkaisua.Myöskään toisten kulttuurien vastustaminen ei auta mitään. Me kun nyt elämme sellaisessa todellisuudessa, jossa maahanmuuttajia on ja tulee lisää, pakolaisiakin otetaan ja tullaan ottamaan lisää. Sitä voidaan kutsua vaikka monikulttuurisuudeksi.
-minh-

 
At 23/11/06 14:40, Blogger catulux said...

En ole niinkään vanha Iines hyvä. Minulla tuo nuoruuteen kuuluva idealismi haihtui vain ehkä tavallista nopeammin.

Peruskoulussa on tosiaan tyttöjä, jotka uskaltavat hieman kapinoida; opettajien ja ennen kaikkea opettajaksi opiskelevien keskuudessa sellaisia löytyy yhä vähemmän...Suurin osa meistä on virkamiehen kuivaan muottiin puserrettuja lullukoita...

Ja jos tätä "keskustelua" ohjaisi järki ja logiikka; tunnepitoisten heittolaukausten sijasta; niin analyysimme syistä ja niiden seurauksista johtaisi tässä tapauksessa keskustelumme "ongelman " alkulähteeseen eli Afrikan ja muiden kehitysmaiden hallitsemattomaan ja valtavaan väestönkasvuun.

Mutta sehän onkin tabu, jota kukaan vihertävä ei halua nähdä. "Sadunkertojien sanat tuoksuvat suitsukkeelle miehen keroessa tarinoita kadunkulmassa...mutta totuutta ihmiset pakenevat,"

 
At 23/11/06 16:17, Blogger Iines said...

Niin minh,

lähtökohtani juttujen laadinnassa on aina kentän ääni, se miten ihmiset sekoittavat asioita, ei se, miten asiat tulisi määritellä ja lokeroida. Teen otsikonkin kentän äänellä. Se on s-a-r-k-a-s-m-i-a.

Catulux,

peruskoulun jälkeenkin on tyttöjä, jotka eivät kuuntele punehtunein poskin mitään, ei edes sukupuoli"valistusta". Siinä olen kyllä samaa mieltä, että luokanopettajakoulutksen sisäänpääsykriteerit tuli kääntää päälaelleen, niin että sisään valikoituisi humaania ja luovaa opiskelija-aineista, joka ei hätkähdä pienistä.

Syiden alkulähteille on pitkä matka, ja luulen, että jos tarkkoja ollaan, meidän pitäisi ulottaa katseemme jopa Afrikan ja muiden kehitysmaiden taakse, aikaan ennen kristinuskon alkua.


¨

 
At 25/11/06 17:51, Anonymous Anonyymi said...

Monikulttuurisuus per se ei ole rikkaus.
Esimerkiksi kieli on kulttuurin ominaisin piirre. Ryhmä jossa on erikielisiä on paljon toimimattomampi kuin ryhmä jossa kaikki puhuvat samaa kieltä.
Papualainen metsästäjä-keräilijä on oppinut metsästys- ja keräilykulttuuriin liittyviä taitoja. Ne ovat käyttökelvottomia suomalaisessa kulttuurissa. ainoa mitä metsästäjä-keräilijä voi pitää rikkautena on hänen eksoottisuutensa, mutta eksotiikalla ei pääse kovin pitkälle, eikä suomeen pidä haalia valtavia määriä ulkomaalaisia sen takia että eksotiikka lisääntyisi. niinkuin jotkut tuntuvat ajattelevan, he kaipaavat väriä katukuvaan. se on minusta rasistista ja ääliömäistä.

ja mielestäni on oikein paheksua sitä jos romaninainen saa sosiaalitoimistolta 1600 euroa kansallispukuunsa. samalla tavoin kuin on oikein paheksua, jos sosiaalitoimisto antaa juppi-alakulttuuristille 1600 euroa puvun teettämiseen. se, että romanit on tunnustettu vähemmistö ja jupit eivät ole, ei ole merkitystä, jokaista on kohdeltava kulttuurista huolimatta samalla tavalla.
Suhtaudun myös samalla tavalla ennakkoluuloisesti romaniasusteisiin pukeutuneeseen kuin suhtaudun esimerkiksi nahka-asustein ja lävistyksen varustautuneeseen goottiin. pukeutuminen kun on tapa viestiä erilaisuutta ja segregaatiota, sitä että tuntee kuuluvansa ensisijaisesti omaan alakulttuuriinsa ja että pitää oman pienen yhteisönsä arvoja tärkeämpinä kuin yleisiä arvoja. suvaitsen hassusti ja omituisesti pukeutuvia ihmisiä, mutta minua ei saa pakottaa pitämään sitä rikkautena.

suvaitsevaisuuskasvatus ja monikulttuurisuus propaganda herättää minussa vastareaktion, niinkuin luulen, että se herättää myös teineissä. ja on vaikea suhtautua erirotuisiin ja toista kansallisuutta oleviin luontevasti kun koko ajan pitäisi kunnioittaa ja juhlia heidän monikulttuurisuuttan. Se että viihdyn huonosti saksalaisten opiskelijoiden kanssa, koska emme pysty kommunikoimaan sujuvasti ei ole rasismia, eikä sekään, että vaikka pidän johnia mukavana en tykkää mennä nigerialaisten opiskelijoiden järjestämiin juhliin.

 
At 26/11/06 10:40, Anonymous Anonyymi said...

ja on vaikea suhtautua erirotuisiin ja toista kansallisuutta oleviin luontevasti kun koko ajan pitäisi kunnioittaa ja juhlia heidän monikulttuurisuuttan.

Jaaha, sitä on vissiin pudottu hevosenselästä ihan pää edellä! Monikulttuurisuus ei niinkään ole yksilön kuin yhteisön ominaisuus. Suomi on syntyjään monikulttuurinen maa, kuten olen muualla todennut. Mutta kerrattakoon vielä: Meillä on aina ollut täällä vakaumukseltaan, uskonnoltaan, kieleltään, alkuperältään jne. erilaisia ihmisiä. Pakolaisiakin oli itsenäisyyden alkuvuosina enemmän kuin nyt.

 
At 27/11/06 22:59, Anonymous Anonyymi said...

Täällä on hyvää keskustelua - ja Yhdysvallat ei ole hyvä tavoite "monikulttuurisuuden" käsittelyssä - ei historiallisesti, eikä nykyhetkessä.

 
At 3/12/06 19:54, Anonymous Anonyymi said...

On kahdenlaisia maahantulijoita. Niitä joita tarvitaan ja niitä joita ei kukaan kaipaa. Eli elintasopakolaisia ja itsensä elättämään pystyviä maahanmuuttajia. Nämä kaksi ryhmää olisi syytä pitää erillään toisista. Kovin moni tuskin vastustaa maahanmuuttoa jälkimäisellä saralla.

Suosittelen tutustumaan oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ja työministeriön tilastoihin. Niitä lukiessa ei tarvitse olla penaalin terävin kynä tajutakseen mitkä ryhmät eivät sopeudu ja mitkä aiheuttavat suoranaista terbeydellistä uhkaa ns. alkuperäisasukkaille.

En tarvitse luentoa tiettyjen kulttuurien rikkaudesta, erityisesti eräästä virallisesta rauhan uskonnosta, koska työskentelen maahanmuutattajien eli pakolaisten kanssa.

Kun asiaan liittyviä suvaitsevaisuusfasistien kommentteja lukee niin blogin pitäjä tuskin ihmettelee sitä, että näissä asioissa kukaan tervejärkinen ei kirjoita omalla nimellään.

 

Lähetä kommentti

<< Home