13.12.06

Polkupyörävarkaita

Eilisessä pikkukaupungin paikallislehdessä oli ilmoitus varkaudesta.

Näin meillä maaseudulla asiat hoidetaan, ennen kaikkea varmaan siksi, että lähin poliisi on läntisessä naapurikunnassa ja lähin yöllinen viikonlopun sairauspäivystys taas itänaapurissa. Paras ottaa oikeus omiin kätösiin, prkl, tuumataan täällä varsin yleisesti:


Kaiken lisäksi minäkin taidan olla varas jonkun silmissä.

Nimittäin uusi naapurini on asennuttanut satelliittilautasantennin väliseemme rivitalon ulkoseinään. Samaan aikaan kun lautanen ilmestyi maisemaa pilaamaan, aukesi ilmainen langaton wlan-yhteys, tuosta vaan. Käytin sitä tietenkin heti, koska muuten käytän läppäriä vain kännykän ja gprs-yhteyden avulla, mikä on hankalaa, kallista ja hidasta. En viitsi vekslata modeemia irti pöytäkoneesta ja liittää läppäriin. Wlan-yhteys toimii moitteetta ja aika nopeasti, vaikka signaali on muka heikko tai erittäin heikko.

Askarruttaa, voiko uusi naapurini, jos on taitava, päästä näkemään meikäläisen suojaamattomat päiväkirjat ja muut neronleimaukset tiedostoistani. Ilmoitusviestissä suojaamaton yhteys nimittäin selitetiin, että joku voi katsella tiedostojasi.

Ja voiko naapuri tietää, että joku muu käyttää hänen verkkoaan? Ja voinko ylipäänsä käyttää maksutta minulle ilmaiseksi tarjoutunutta nettiyhteyttä varastamatta häneltä jotakin? Omatuntoni ei nimittäin kolkuta yhtään, sillä minusta kun nyt vaan tiedon lähteille pääsy voisi olla helposti kaikkien ulottuvilla, ja vieläpä ilmaiseksi. Me tavalliset Internetin kuluttajathan olemme ihmisiä, jotka tavalla tai toisella kyllä kustannamme verkon olemassaolon.

22 Comments:

At 13/12/06 14:11, Anonymous Anonyymi said...

Tähän on ihan pakko kertoa, mitä hiljaisessa hämäläisperäkylässä tapahtui pari vuotta sitten:
Laitoin paikallislehteen tunteisiin ja hämäläiseen rehellisyyteeen vetoavan ilmoituksen varastetusta pyörästäni, joka on tämän mummin ainoa kulkuneuvo 6 kilometrin maitokauppareissuille.Ja katso: pyörä oli palautettu lähtöpaikalleen sen tietyn ladon taakse!
Tämä näyttämäsi ilmoitus ei tule tuottamaan tulosta sen agressiivisuuden vuoksi.
Kiitos Ikkuna-Iinekselle kauniista ja kiintoisasta blogista, terveyttä!

 
At 13/12/06 16:10, Anonymous Anonyymi said...

Minulta varastettiin Vaasassa kaikkiaan neljä (4) polkupyörää, sellasia tavallisia naistenpyöriä, punaisia, joissa lukee että Product of Norway. Hankin siis aina tuttavalta tai sukulaiselta tai kirpparilta uuden edellisen varastetun jälkeen.

Viimeisen lukitun mentyä (ja se meni kaiken lisäksi lukitusta pyöräkellarista) kirjoitin yleisönosastokirjoituksen että mistä köyhä saa pyörän.

On meinaan meikäläisellä eläkkeellä tekeminen ihan elämisen eteen, että tuo määritelmä oli oikea eikä keksitty.

Sain lukuisia puhelinsoittoja ja pari pyörätarjousta vanhemmilta naisilta.

Päätin kuitenkin että oma osani pyöräilijöiden joukossa on nyt kyllä tällä mennyttä, en viitsi kustantaa enempää varkaiden elämää.

Sen lisäksi päästä alkoi huipata. Varmaan adrenaliini nosti verenpainetta tai jotain.

Minä en ole sairauden vuoksi eläkeläinen vaan n.17 vuoden työttömyyden takia.

Kirjoitan hienolla vieraalla koneella ja siis allekirjoitan:

Ripsa

 
At 13/12/06 18:14, Blogger Iines said...

1. anonyymi, kiitos toivotuksista, ja terveyttä kyllä piisaa vaikka muille jakaa. Minulla on vain siis ääni, joka prakaa, muuten olen terve kuin pukki enkä syö pillerin pilleriä mihinkään vaivaan. Flunssaakaan en saa, vaikka muut pärskisivät vieressä, koska ulkoilen niin paljon ja peruskunto on hyvä.

Tästä meidänkin pihasta on varastettu pyöriä, minun vanha aarteeni, vihreäksi maalattu vanha hippipyörä, naapurilta kannettiin huippukallis Crescent parempaan talteen.

Poliisi sanoi, että ellen itse löydä pyörää, tuskin saan sitä takaisin. Onneksi kotivakuutus korvaa pyörävarkaudenkin. (Hippipyörääni en edes yrittänyt, naapuri sai uuden Crescentin.)

 
At 13/12/06 20:45, Anonymous Anonyymi said...

Polkupyöriä varastetaan nähtävästi niin paljon, että poliisi ei ehdi tekemään asialle mitään. Näin meille kerrottiin, kun pojan polkupyörä varastettiin kerrostalon pihalta Helsingistä.

Sen jälkeen meidän nuorison polkupyöriä alettiin säilyttää sisällä. Polkupyörä on kiinnostava sisustuselementti, kun siihen ensin tottuu.

Onneksi polkupyörä mahtuu hissiin, ettei tarvinnut kantaa kuudenteen kerrokseen.

 
At 13/12/06 21:41, Anonymous Anonyymi said...

Edellisestä tulikin mieleeni juttu vanhasta hyvästä Berliinistä, jolloin se vielä oli DDR:n pääkaupunki, mutta antaapa pyörävarkauden kohteeksi joutuneen kirjeenvaihtajan itsensä kertoa: "Mentyäni yhteen kansanpoliisin pääaseman virkahuoneista ja ilmoitettuani asiani kävivät virkailijat hirvittävän murheellisen näköisiksi. Eräs toi minulle tuolin ja kysyi papillisen hartaalla äänellä, että koska tämä murheellinen asia oli tapahtunut. - Viime yönä, donnerwetter (paikallinen "saatana"), sanoin ja kopautin kiukkuisesti piippuani tuhkakuppiin. Virkailijat katsoivat toisiinsa tavalla, jota sanotaan merkitseväksi. Pyydettyään anteeksi vältämättömiä muodollisuuksia tällä surullisella hetkellä hän - minun käsittääkseni - kysyi polkupyöräni passia. Alkoi jo olla ilmeistä, että oli syntynyt väärinkäsitys, niin kuin olikin, virheellisesti ja epäselvästi lausutun saksan ansiosta: Mein Fahrrad ist gestohlen geworden (polkupyöräni on varastettu). Mein Vater ist verstorben (isäni on kuollut).

 
At 14/12/06 00:21, Blogger catulux said...

Toteamuslause. Polkupyörävarkaat ovat kaikkein alhaisinta pohjasakkaa ja jätettä, mitä yhteiskuntamme pyöriviin rattaisiin kertynyt.

 
At 14/12/06 00:48, Anonymous Anonyymi said...

Mielenkiintoista

Kaikki reagoivat pyörävarkauteen ja kukaan taas ei nettikaistan kaappaamiseen.

Periaatteessa lukitun pyörän tai hakkeroitu wlan olisi mielestäni verrattavissa. Jos jättää verkkonsa suojaamattomaksi sen väärinkäyttämisestä ei voi kun syyttää itseään.

Tuskin ihminen joka jättää verkkonsa suojaamatta seuraa sen käyttöä ja näin ollen sen käyttäminen on "turvallista".

Langaton verkko kotiin on tänä päivänä halpaa lystiä ja sen asentaminenkaan ei paljoa vaadi, etkö ole sellaista harkinnut itsellesi?

 
At 14/12/06 09:40, Anonymous Anonyymi said...

Verkko käyttöön vaan! Jos siitä ei toiselle harmia aiheudu (aiheutuuko muuten, enhän mä edes tiedä! Hidastuuko kaista, mitä?) niin surffaile rauhassa :)

Jos mulla olis wlan, niin kyllä sitä sais joku naapurin tsiksi vähäsen käyttääkin.

 
At 14/12/06 09:43, Anonymous Anonyymi said...

Äh, opinkin juuri että hidastaahan se. En mä sitten ehkä tykkäisi jos naapuri käyttäisi :) tosin mulla on niin fiksu mies, että se myös sen käytön estäisi.

 
At 14/12/06 10:47, Blogger Iines said...

Catulux, polkupyörävaras voi tosiaan olla eettisesti arvioiden yhtä suuri tai suurempi rikollinen kuin autovaras, sillä eihän rikoksen pahuutta kai mitata anastetun omaisuuden arvolla? Suosittelen tätä leffaa!

*

Minäkin muuten ihmettelin, miksi kukaan ei kommentoinut kaistan kaappaustani. Huomasin nimittäin Site Meteristäni, että käyttäessäni tätä wlan-yhteyttä läppärilläni se kaappaa naapurin tai jonkun muun IP-numeron ja yhteysoperaattorin, joka on vallan toinen kuin omani! Eli jos operoin jotain rikollista wlanilla, se menee tuon koneeni kaappaaman yhteyden piikkiin..

 
At 14/12/06 15:31, Anonymous Anonyymi said...

Uskoisin, että lukijoiden mielestä tämä "ilmaiswlan" oli tilapäinen ilmiö, joten siihen ei siksi reagoitu.

 
At 14/12/06 16:34, Anonymous Anonyymi said...

Varastetun pyörän saattaa saada takaisinkin. 80-luvulla varastettiin mieheni polkupyörä keskustassa. Se oli pojan käytössä sillä hetkellä. Hän kävi tekemässä virallisen rikosilmoituksen kaikkine vaadittavine valmistusnumeroineen. Koko asia oli unohtunut, kun muutaman vuoden kuluttua poliisilaitokselta soitettiin, että pyörä oli löytynyt ja haettavissa. Tosin ei se ollut juuri enää tunnistettavissa muutoin kuin sen numerosarjan perusteella. Todennäköisesti varas oli vaihtanut parempaan.

Wlan-asiaan en osaa sanoa juuta enkä jaata. Varmuuden vuoksi olemme suojanneet oman langattoman yhteytemme.

 
At 14/12/06 16:41, Blogger Iines said...

No, minua siis hämmästyttää suuresti tämä wlan. Miten voi olla mahdollista, että meikäläinen voi surffailla naapurin koneella ympäri nettiä?

Miten paljon voi muuten enää luottaa Site Meterin IP-numeroihin ja paikkakuntiinkaan? Siis tästähän aukeaa vaikka millainen petkutusmahdollisuus. Sanon kerran vielä, että oma Site Meterini näyttää yhteydekseni nyt erään ison kaupungin ja ison operaattorin yhteyden ja täysin vieraan IP-numeron, vaikkei minulla taatusti ole niitä. Kenen ne mahtavat olla? Naapurinko?

 
At 14/12/06 17:34, Blogger Leonoora said...

Vilkaisepas näistä osoitteista, josko löytyy vastauksia kysymykseesi. www.luoti.fi ja www.kuluttajavirasto.fi

 
At 14/12/06 18:06, Blogger Iines said...

Leonoora, kiitos vastauksestasi, mutta kaipaan kokemusperäistä tietoa. Noissa linkeissä on titenkin informaatiota, mutta sitä en ole hakemassa.

Kukaan ei siis osaa vastata kysymyksiini, koska saan vain pari linkkiä vastaukseksi. ;)

 
At 15/12/06 00:40, Anonymous Anonyymi said...

"Miten paljon voi muuten enää luottaa Site Meterin IP-numeroihin ja paikkakuntiinkaan?"

Periaatteessa siihen ei voi luottaa yhtään. Googlaa vaikka hakusanalla "anonyymipalvelin" niin löydät aiheesta kaikenlaista.
Anonyymipalvelimia on erilaisia ja joissakin voi itse valita paikkakunnan jonka ip näkyy sinun Site Meterissä. Käytännössä tällaisten käyttäminen kuitenkin hidastaa surffausta sen verran ettei niitä ole mukava käyttää.

Laittomat kopiot kannattaa tietenkin ladata naapurin wlanin kautta mikäli mahdollista.

Naapurillasi on siis modeemin sijaan wlan purkki joka kooltaan on samankokoinen. Tämä purkki on jatkuvassa yhteydessä verkkoon ja toimii omalla sähkösyötöllä.

Windows xp osaa kytkeä itsensä suojaamattomaan langattomaan verkkoon hyvinkin helposti, kuten olet itse huomannut. Tämä taitaa olla suurin syy siihen, että ihmiset kytkettyään purkin verkkoon ja laitettuaan koneensa päälle ja saatuaan yhteyden toimimaan ongelmitta eivät vaivaudu suojaamaan sitä. Tällainen verkko on vapaasti käytettävissä kaikille sen kantavuusalueella oleville koneille ja sen osoittama ip on nimenomaan purkin ip.

Normaali surffaaminen vie sen verran vähän kapasitettiä, ettei purkin omistaja välttämättä edes huomaa vieraitten koneiden aiheuttamaa hidastumista. Nettipelaaminen ja isojen tiedostojen lataaminen saattavat kyllä käyttää niin paljon resursseja, että sen huomaa.

Oikein asennettuna pitäisi wlan purkkiin asentaa krypteerauskoodit ja salasanat joilla sitä pystyy käyttämään. Muutaman minuutin työ joka jää monelta tekemättä. Tämän jälkeen kaikki ilmassa kulkeva tieto on salattu ja sen lisäksi koodia ja salasanaa tuntematta verkkoa ei voi käyttää.

Tällä hetkellä saan oman koneeni kautta yhteyttä 5 toiseen langattomaan verkkoon, niistä 3 on suojaamatonta ja voisin vapaasti käyttää niitä.

ip numeron lisäksi jokainen kone jättää myös sormenjälkensä joka on uniikki. Muutamissa tapauksissa on voitu osoittaa millä koneella rötökset on tehty.
Tunnetuin tapaus suomessa lienee kavallus joka tehtiin alakerran asunnon avoimen wlan verkon kautta. Siinä tekijä oli talousvastuussa yrityksessä jonka rahat kavallettiin.

Petkutusmahdollisuuksia on vaikka kuinka.

Itse olen reissatessa "lainannut" toisten wlan verkkoja s-postien lukemiseen ja lähettämiseen. Auto vaan parkkiin kun hyvä yhteys on ollut saatavilla.

 
At 15/12/06 10:56, Blogger Iines said...

Anonyymille suurkiitokset selventävästä vastuksestasi. Sain juuri ne tiedot, joita kaipasin. Nyt ymmärrän, mistä tässä omassa wlan-tapauksessani on kyse, ja myös sen, miksi paikkakunnat heittelevät Site Meterissäni.

Aion kyllä käyttää tätä suojaamatonta yhteyttä tarvitessani, sillä en tee mitään hämäräperäistä

 
At 16/12/06 16:21, Anonymous Anonyymi said...

Ole hyvä vaan. Taidan itse tulla eri reittiä kuin viimeksi vaikka saman koneen äärellä kirjoitankin.

Aihe on laaja ja ainakin minua kiehtova.

Luultavasti pystyisin antamaan sinulle osoitteen jolla pääsisit hallinnoimaan naapurisi purkkia. Eli kirjautuisit purkin tiedostoihin ja pääsisit asettamaan salasanat sun muut.

 
At 16/12/06 17:25, Blogger Iines said...

Ohhoh! Ajattelinkin tuollaisen olevan teoriassa mahdollista.

En minä kyllä halua hallinnoida naapuriani, mutta en myöskään halua, että hänellä on mahdollisuus hallinoida minun konettani. Sanopas nyt vielä suoraan, jos huomaat tämän, että pääseekö naapuri havaitessaan yhteyteni lukemaan koneeni tiedostoja, esimerkiksi blogiani tai päiväkirjaani omalta koneeltaan? Onko se mahdollista? Ja jos on, niin vainko silloin kun yhteyteni on auki?

PS Tosi hyvin tämä yhteys pelaa!

 
At 18/12/06 20:25, Anonymous Anonyymi said...

Minulle on vasta selvinnyt koko wlanin olemassaolo ja funktio. Työpaikallani on wlan- yhteys ja ihmiset tulevat läppäreineen sinne surffailemaan, saattaapa joku yläkertalainenkin tai naapuri pystyä sillä surffaamaan. kaverillani ei ole omaa nettiyhteyttä, mutta koska läppärissä on wlan, hänen kerrostalonaapurinsa yhteys on hänellä käytettävissä koko ajan. Mukavaa hänelle! Minä kyllä suojaisin oman yhteyteni, jos wlanin hankkisin, koska kulin näistä pelijutuista ja sellaisista, mitkä voivat sekoittaa ja hidastaa.

Polkupyörävarkaat ovat vihollisiani. Minulta on varastettu silmieni alla pihalta hieno pyörä, pyöräkellarista yksi ja viimeksi taas ikkunan alta rakas Joponi. Kaverit joskus tyrkyttävät varastettuja pyöriä, mutta siihen en ikinä lähde. Ensimmäisen varastetun pyöräni näin jonkun spurgahtavan miehen ajamana kotini lähellä ja juoksin kiinni. Hävisin käsikähmän, ai että se vitutti!
-minh-

 
At 18/12/06 21:31, Blogger Iines said...

En voi mitään sille, että vituttamisesta tulee mieleen aina se vitsi, kun romaani-isä sanoi vaunuissa itkevälle vauvalleen, että mikä se Valtea vituttaa. (En ole kaskunkertoja, mutta tässä luu, heittäkää lihat ympärille!:)

 
At 18/12/06 21:31, Blogger Iines said...

Siis romani-isä

 

Lähetä kommentti

<< Home