
Sain tämä kirjameemihaasteen
Rita Dahlilta.
1. One book that changed your life:Ensimmäinen vaikuttaja
L. M. Montgomery, Pieni runotyttö –sarja, joka kirkasti lapsuuteni päivät, koska löysin itseni kirjasta ja aloin ymmärtää, etten ole ainoa tai yksin. Kun Emilia Byrd Starrilla oli
leimahdus minulla oli
väreet.
Viimeisin on
Wislava Szymborskan runous, mm.
Sata Szymborskaa. Näistä löysin mutkattoman ja kevyen soljuvan, jopa lentävän sanan, kielen nerokkaan yksinkertaisuuden, joka ei tarvitse mitään ollakseen kirkas ja syvä. Ehkä runon pahin vihollinen onkin liika yrittäminen, liika hiominen, joka ei mielestäni jää lukijalta huomaamatta. Paras runo tulee, kulkee omalla voimallaan kuin vyöryvät vankkurit, siitä ei pääse mihinkään. Niinpä en enää istahda alas tehdäkseni runon. Runo tulee minuun, jos tulee, puhuu kauttani ja merkitsen sen muistiin kuin automaattikirjoituksella vain vähäisiä viilauksia tehden.
2. One book you’ve read more than once:Ivo Andric, Neiti. Tässä vanhassa nobelistin opuksessa jaksaa viehättää niukkuuden intensiteetti, jolla kuvataan minimalistisessa umpiossa, lähes tyhjässä tilassa elävää henkilöä, jonka kuva laajenee ajattomiin sfääreihin.
3. One book you’d want on a desert island:
No ne
Sonaatit,
Shakespearen, sekä lisäksi
Aale Tynnin ja
Kirsti Simonsuuren suomennokset. Kääntäminen kiehtoo. Voisin väsätä omaa versiotani palmun alla istuskellessani.
4. One book that made you giddy:Vanhat tapaoppaat naurattavat, mm. täällä mökin kirjastossa oleva
Joka naisen kirja, jossa on ohjeita daamille miehen miellyttämiseksi ja pyydystämiseksi. Toimii myös seurassa yhteisenä ääneenlukutekstinä. Kaikilla on taatusti naurunkyynelissä pyyhkimistä. Toinen hauska on
piispa Carlylen Neuvoja nuorukaisille vuosisadan alkupuolelta. Pakko mainita vielä kolmas vanha opus, joka on käännös, tekijöitä ei ole mainittu ohuessa pehmeäkantisessa vihkosessa
Tehoavia kirjeitä, jossa on mm. kosimakirjeen malleja ja onpa siveän neidon mallikirje hylätylle kosijallekin.
5. One book that wracked you with sobs:
Outoa, nyyhkin elokuvia katsoessani vuolaastikin, mutta en muista yhtään kirjaa, jota lukiessani olisin itkenyt tai edes nyyhkinyt. Kuvan kokee eri tavalla kuin sanat. Väittäisin jopa, että kyynelten puute ei estä sitä, että kirjan kokee jopa syvemmin; elokuva operoi usein pinnassa olevilla tunteilla, siis myös kyynelten vuolaalla heruttamisella, kun taas kirjassa voidaan mennä niin syvälle, että tapahtumat ja motiivit ymmärretään paremmin, jolloin mennään itkun ohi.. mene tiedä.
6. One book that you wish had been written:
Vaikkapa Pentti Saarikosken kirjoittama omaelämäkerta. Olisi kiintoisaa nähdä, miten se poikkeaa Pekka Tarkan tai vaimojen näkemyksistä. Saarikoski voi vaikuttaa loppuunkalutulta, mutta minusta jotain vielä uupuu, eli miehen oma sana, oma näkemys menneestä, eletystä. Nythän kaikki jäi näytelmän asteelle, kuitenkin. Tai totuus Aleksis Kiven elämästä. Tai sitten se Shakespearen elämäkerta, jota
Anita Konkkakin kaipaili - tässäkin meni yksiin hänen kanssaan kuten seitsikkokohdassakin, joten panin nuo kotimaiset ensin.
7. One book you wish had never been written: Hitler, Mein Kampf (Olin kirjoittanut tämän jo ennen kuin luin Sanat-blogin vastaukset, joten en muuta sitä!)
8. One book you’re currently reading: Kirsti Simonsuuri: Taivaanrannan ajuri
9. One book you’ve been meaning to read: James Joyce: Odysseus (alku luettu, loppu uupuu
)10. Now tag five bloggers:
EufemiaLiisaa-k.h.LeonooraVeloena+ Kuka tahansa lukija, joka tahtoo vastata!
Nämä bloggaajat voivat olla jo haastetut – ja todennäköisesti ovatkin, mutta heidän vastauksensa kiinnostavat, haastoi heidät kuka tahansa. (Minun on vaikea päästä nyt tarkistamaan tilannetta tältä hitaalta gprs-yhteydeltä, joten päällekkäishaasteita saattoi nyt ropsahtaa. Panen sen vuoksi myös avoimen haasteen kaikille kiinnostuneille listan lopuksi.)
(Maalaus Pierre Auguste Renoir)